Lezárult a Lenovo-IBM ügylet

A kínai Lenovo Group befejezte az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágának felvásárlását – jelentették be az érintett vállalatok tegnap. Az új Lenovo – mely öt évig jogosult a nagy múltú gyártó márkaneveinek, köztük a Think brandnek a használatára – heteken belül piacra dobja új termékeit.

Amint az ismert, az IBM pc-s divízióját december elején 1,25 milliárd dollárért – 650 millió dollárnyi készpénzért és 600 millió dollárnyi részvényért – vásárolta meg a Lenovo, átvállalva ezen felül az IBM 500 millió dolláros adóságállományát is. Az IBM így gyakorlatilag megszabadult a mostoha üzletágtól, ám mégsem hagyta teljesen magára. A két cég egy New York-i központú, de Pekingben és az Egyesült Államokban is üzemekkel rendelkező vegyesvállalatot hozott létre, melyben az IBM-nek 18,9 százalékos részesedése van..

A 2003-as értékesítési adatok alapján az új vállalat forgalma darabszám szerint 11,9 millióra, értékben pedig 12 milliárd dollárra rúg, amivel a Dell és a Hewlett-Packard után a világ harmadik legnagyobb pc-gyártója. A cég az IBM-től 10 000, míg a Lenovótól 9200 dolgozót foglalkoztat.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának külföldi befektetéseket vizsgáló bizottsága korábban aggályait fejezte ki amiatt, hogy az IBM-Lenovo ügylet révén kínai kézbe került IBM-létesítményeket ipari kémkedésre is felhasználhatják. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) azonban versenyügyi szempontból nem talált kivetnivalót a felvásárlásban, így trösztellenes aggályok nem álltak az ügylet útjában.

Azóta történt