Pénteken programok százait kínálja a Kutatók Éjszakája

Szeptember 23-ának éjszakája idén is a tudományoké lesz, idén 55 helyszín csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. A Tempus Közalapítvány, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány és az Ericsson Magyarország keddi sajtótájékoztatóján a szervezők az országos programsorozat mellett a legérdekesebb budapesti programokról is beszéltek.

Az egész napos fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése. A vidéki egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők. Debrecenben bemutatkozik a magfizikus mint modern alkimista, Sopronban kiszámolhatjuk az ökológiai lábnyomunkat, Egerben pedig kiderül, megszerethetők-e a denevérek. Martonvásáron megmutatják, melyik kukorica tartalmazza a boldogságvitamint, Szegeden pedig egy éjszakára bárki komoly meteorológussá válhat. A szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük: Budapesten a Gödör Klubban és a BME-n, valamint Kecskeméten, Egerben, Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Székesfehérváron és Miskolcon is égi sétára várják a látogatókat, de megnyitja kapuit a Bajai Csillagvizsgáló is.

Helyszínelők, jégkorszak, James Bond

A fővárosi helyszíneken egész éjjel zajlanak az események: A Corvinuson bepillanthatunk a genetikailag módosított növények világába, az ELTE-n megelevenednek a jégkorszak állatai, s a résztvevők kézbe foghatják a maradványokat, eredeti fogakon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket. A Semmelweis Egyetemen a „CSI, Dr. Csont és a többiek” című gyakorlati jellegű bemutatókban a bűnügyi orvos feladatát, a halottvizsgálat lépéseit ismerhetik meg a látogatók, majd egy szimulált helyszíni szemlén maguk is orvos szakértővé válhatnak. A Pázmányon idén is mindenkit várnak a mindig népszerű robotfoci és robotikai kutatások, az Óbudai Egyetem Mérnöki Karán pedig James Bond eszközeivel ismerkedhetnek a látogatók.

Mikrokozmosz és elektronikus orr a Gödörben

A központi budapesti programnak a Gödör Klub ad otthont, mely erre az éjszakára a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik. A SOKKban (Semmelweis Orvostudományi Kutatóközpont) kiderül, hogyan kell használni a rákos sejtek felismerésére kifejlesztett onko-kést, vagy hogy mit mutat meg az elektronikus orr. Felfedezhetjük, hogy milyen is az élményközpontú matematika, majd részt vehetünk a Dob workshopon, ahol közös dobolással írhatunk új ritmusképleteket. Zenei kísérő programként a Pál Utcai Fiúk koncertezik, és lesz Pluto lemezbemutató buli is.

A telekommunikáció száz éve és jövője az Ericssonnal

Szót ért-e egymással a morzegép és az okostelefon? Aki a kérdésre választ vár, és maga is tanúja szeretne lenni a történelmi találkozásnak, annak szeptember 23-án érdemes ellátogatnia az Ericsson Science Parkba is, a programokkal már délután négy órától várják a közönséget. Bemutatják többek között az Ericsson mérnökeinek távirányítású csodáit, lesz virtuális focimeccs, programozott LEGO robotokkal csatázhatunk terepasztalon, és megtekinthető lesz Ferenc József első Ericsson telefonja.

Az Ericsson Science Parkban a Budapesti Műszaki Egyetem VIK Méréstechnikai és Információs Rendszerek tanszékével együttműködésben a videotechnika fejlődéséről tartanak látványos előadást, ízelítőt adva a szemüveg nélküli 3D-s tévézés élményéből is. Este fél héttől a tudós-kerekasztalon fiatal női kutatókkal beszélgetnek karrierről, elhivatottságról, a tudományos kíváncsiság természetéről. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győzteseinek kiállításán megmutatják, hogyan működik a mobil EKG, milyen programmal javítható a térlátás, és hogyan lesz a méregből gyógyszer.

HiTech Pub és Szertár

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is rengeteg programot kínál erre a napra. A bográcsokat fakanállal, a zenét okostelefonnal keverik, a műanyagot és a sört habosan tálalják – azaz a HiTech Pubban éjfélig tart a mulatság. A Planetárium a 3D-s előadásai mellett magyar űrkutatók találmányaival, számítógépek által vezérelt távcsövekkel, a holdra szállás élményével és űrrakétás, naprendszeres bütykölnivalókkal várja a gyerekeket. A Klebelsberg Kultúrkúriában Zsíros László Róbert (Szertár Blog) látványos kísérleteket mutat be törzsközönségének és az új látogatóknak. A Budai Várban pedig virtuális sétákat tehetünk az Olümposzra, Mátyás király udvarába, a régi Budapestre, Sherlock Holmes Londonjába vagy akár a Marsra.

A részletes program az esemény honlapján olvasható el.

Azóta történt

Előzmények