Nem csak okos, de szép is az új e-könyv olvasó, a Kindle 2

A korábbi híradásoknak megfelelően az Amazon tegnap New Yorkban bemutatta e-könyv olvasójának, a Kindle-nek következő verzióját. Az előző változatnál olcsóbb lett ugyan a boltokba február 24-én kerülő eszköz, de még mindig elég borsos az ára: 359 dollár – igaz, jár hozzá ingyen egy Stephen King novella is. A Kindle egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, de a cég vezetése utalt rá, hogy tervezik a nemzetközi terjesztést is.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője elmondta egy nyilatkozatában, hogy dönteniük kellett, hogy az előző termékre alapozva egy olcsóbb változattal jönnek ki, vagy pedig egy fejlettebb készüléket készítenek közel azonos áron, s ők a fejlesztés mellett határoztak.

A Kindle 2 fele olyan vastag, mint elődje (8 mm), hathüvelykes, 600 x 800 pixel felbontású E-Ink kijelzője 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes (a Kindle négyet tudott), van beépített felolvasója (Text-to-Speech), s a korábbi 200 helyett 1500 könyv tárolását biztosítja (2 gigabájtos tárolókapacitásából körülbelül 1,4 giga áll a felhasználó rendelkezésére). Kicsit magasabb lett, mint az előd (20,32 x 13,46 cm), de a súlya ugyanakkora, körülbelül 280 gramm.

USB-n feltölthető akkuja wifihasználattal 4 napig bírja, wifi nélkül két hétig. A netkapcsolatot a beépített 3G mobilkommunikációs interfész biztosítja. A Kindle a sajátja mellett igen sok fájlformátumot támogat (például MP3, PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP stb.). Az eszköz természetesen csatlakoztatható számítógéphez is.

Az elektronikus könyvek forgalma egyelőre még igen alacsony, egy százalék körüli, de folyamatosan bővül. Az olvasók piacán – könyvkínálatának is köszönhetően – az Amazon készüléke vezet a Sony hasonló, 300–400 dollárba kerülő terméke, a Reader előtt. Az eladási adatokat azonban nem adják ki, ezért csak becslések vannak arról, hogy körülbelül 500 ezer Kindle-t adtak el 2007 óta – a Sony viszont nem titkolja adatait: ők 2008 novemberéig 300 ezret értékesítettek a 2006 végé piacra dobott Readerből.

A tömeges elterjedést azonban mind a szakértők, mind a gyártók szerint egyelőre akadályozza a magas ár, de szinte biztos, hogy ez hamarosan meg fog változni, hiszen – akárcsak a telefonok esetében – nem maga a készülék, hanem a szolgáltatott tartalom, az e-könyv az igazán jó üzlet. Az Amazon egyébként tervezi, hogy e-könyveit hamarosan más eszközökre, például mobiltelefonokra is le lehessen tölteni.

Azóta történt

Előzmények