Irtózatos pénzt fektetnek a chipgyártásba a kínaiak

A teljes egészében állami tulajdonú, a kínai technológiai fejlesztésekben élen járó, azokat első számú szereplőként koordináló Tsinghua Egyetem (清华大学) irányítása alatt álló vállalat, a Tsinghua Unigroup vezetője egy exkluzív interjúban tegnap azt közölte a Reuters tudósítójával, hogy a következő öt évben mintegy 300 milliárd jüant (kb. 47 milliárd dollárt) áldoznak arra, hogy a világ harmadik legnagyobb chipgyártójává váljanak. A vállalat elnöke, Zhao Weiguo azt is közölte, hogy Kína elnöke, Xi Jinping (Hszi Csin-ping – 习近平), aki az egyetemen végzett annak idején, már tárgyal egy amerikai gyártóval egy partnerségi megállapodásról.

Zhao Weiguo további részleteket nem akart elárulni, de két dolgot azért megemlített: egyrészt reményeik szerint már a hónap végére megállapodhatnak az amerikai vállalattal, másrészt pedig közölte, hogy a tevékenység stratégiailag fontos jellege miatt nem jöhet szóba részvényvásárlás.

Ha sikerrel járnak, akkor a félvezető-ipari rangsorban a mostani harmadikat, a Qualcommot taszítanák le a dobogóról, és felzárkóznának a második Samsung, illetve a piacvezető Intel mögé. A motivációról annyit, amit a kínai vállalat elnöke is elmondott: a chipgyártásban igazából csak a legnagyobbak rúgnak labdába – a NAND chipek piacának 90 százalékát öt gyártó uralja –, így ha szerepet akarnak játszani, akkor az élmezőnybe kell bekerülni. És hogy miért akarnak ide bejutni? Egyrészt mert hatalmas üzlet, másrészt ezzel összefüggésben azért, mert a kínai kormány két éve eldöntötte, hogy a kínai chipgyártást globálisan meghatározóvá kell tenni, illetve stratégiai célként jelölték meg, hogy meg kell szüntetni a külföldi gyártóktól való függést.


(forrás: CFP)

Az úton már el is indultak, és az elmúlt két évben 9,4 milliárd dollárt fektettek az üzletágba: pl. bevásárolták magukat az amerikai Western Digitalba, illetve a tajvani Powertech Technology Inc.-be is. Idén augusztusban állítólag 23 milliárd dolláros ajánlatot tettek a szintén amerikai chipgyártóra, a Micronra is, de ők az ajánlatot nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasították.

Habár már szóba került, a DRAM piacot egyelőre nem vették célba: „Egyszerre csak egy lépés” – fogalmazott a hírügynökség kérdésére a vállalat elnöke.

Előzmények