Kié az internet?

A világ több mint 170 országának állam- és kormányfői, szakminiszterei, valamint üzleti körök és civil szervezetek képviselőinek részvételével kezdődik ma Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozója (World Summit on the Information Society). A világfórum célja, hogy a világ országai közösen elfogadott koncepció szerint beazonosítsák az információs társadalom létrehozásával kapcsolatos alapvető célokat, konkrét teendőket, és a legmagasabb politikai szinten kötelezzék el magukat ezek mellett. A csúcstalálkozó többek között olyan alapkérdéseket vitat meg, mint a fejlett és a fejlődő régiók közötti digitális szakadék felszámolása, valamint az internet irányítása és biztonsága.

Demokratikus felügyeletet!

A tuniszi csúcson várhatóan heves vita alakul majd ki a világháló felügyeletének demokratizálásáról. Amint arról hírt adtunk, az ENSZ 2003-ban egy munkacsoportot hozott létre, mivel több, többségében fejlődő ország kifogásolta, hogy az amerikai kormány befolyása alatt álló ICANN dönt a világhálót érintő alapvető kérdésekről. A bizottság négy megoldást dolgozott ki arra, hogy miként lehetne nemzetközi tulajdonba venni a világhálóval kapcsolatos döntések meghozatalát. Ezek közül három gyakorlatilag marginalizálná az ICANN szerepét, és nemzetközi szervezetekre ruházná annak jogosultságait, míg egy ugyan meghagyná az amerikai szervezetet, de beleszólást engedne a döntésekbe az ENSZ-tagállamok számára is.

Az Egyesült Államok eddig mereven elzárkózott minden változtatási szándéktól. A demokratikusabb felügyeletet követelő országok – egyebek mellett Kína és Irán – még a csúcstalálkozó előtt is egyeztettek az USA-val a lehetséges kompromisszumokról. A tárgyalásokon az Európai Unió a közvetítő szerepét töltötte be.

Hazánkat a tuniszi csúcson Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli, aki tolmácsolja Sólyom László köztársasági elnök üzenetét is a résztvevőknek. Magyarország a WSIS előkészítésében alelnökként vett részt, most pedig a magyar miniszter elnököl a csúcstalálkozó egyik plenáris ülésén.

Letiltott blogok

A rendezvényt megelőzően civil szervezetek élesen bírálták az ENSZ-et amiatt, hogy Tunéziát választotta az internetes csúcs helyszínéül. A hivatalos indoklás szerint fontos volt, hogy egy fejlődő gazdaságban kerüljön megrendezésre a WSIS, márpedig Afrika ma a világ internethasználóinak mindössze 3 százalékát adja. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy a csúcstalálkozó helyszíne egy olyan ország, ahol az internetes szabadságjogokat lábbal tiporják, és a helyi politikát kritizáló weboldalakat gondolkodás nélkül letiltják.

Azóta történt

Előzmények