Kezdődik a Comdex Fall 2002

Ma kezdődik Las Vegasban a szakma egyik legrangosabb kiállítása, a Comdex Fall. Ezen a kiállításon rendszerint rengeteg újdonságról lebbentik fel a fátylat a gyártók, így mindig érdemes figyelemmel kísérni a bejelentéseket. Most még nem tudni semmi biztosat, de figyelemfelkeltésül álljon itt egy csokor a várható érdekességekről!

Az Intel valószínűleg az Itanium 2-vel és néhány high-end szerverrel fogja demonstrálni erejét, valamint bemutatja belépő- és középszintű szerverekbe, high-end munkaállomásokba szánt, 533 MHz-es Quad Pumped Bus-t támogató lapkakészleteit, köztük a kétcsatornás DDR memóriavezérlővel rendelkező E7205-öt (Granite Bay). Középpontban lesznek az újabb technológiák, mint a Hyper-Threading, ennek továbbfejlesztett változata, a Hyper-Threading II, és minden bizonnyal újabb részleteket tudhatunk meg a jövőre debütáló Prescott magos Pentium 4-ről, s talán szó esik egy még távolabbi CPU-ról, a Tejas-ról is.

A chipgyártó óriás nem feledkezik meg a mobil platformról sem, szó lesz az Xscale kéziszámítógépekbe szánt architektúráról, a mobil szegmensbe szánt Banias processzorokról, valamint a WLAN vezeték nélküli hálózati platform újabb termékeiről. Érezhető, hogy a vezeték nélküli kommunikáció nagy szerepet kap a kiállítás egészében, hiszen az Intelen kívül az AMD, a National Semiconductor, a Microsoft – hogy csak a nagyobb neveket említsük – is bemutatja újdonságait ezen a téren.

Az AMD is felvonultatja új processzortechnológiáit, fókuszban a Clawhammerrel és az Opteronnal, melyeket újra megcsodálhatnak a szerencsések (egyszer már megtehették a júniusi Computexen, Taipeiben). Természetesen most már 2 GHz közelében járó, többé-kevésbé végleges termék bemutatójára kell számítanunk.

Az nVidia hosszas várakozás után végre bejelenti az NV30-as grafikus processzorát, várhatóan GeForce FX néven. Azt is tudjuk, hogy kereskedelmi forgalomba január előtt semmiképpen sem kerül ez a termék, és az nVidia nem tervezi a Comdexen pontos teljesítményadatok közzétételét sem.

Az ATI-t tehát idén már senki sem fogja letaszítani a trónról (legalábbis nagyon meglepő lenne). A kanadai cég várhatóan nem is jelent be nagyobb újdonságot, „csak” saját maga, illetve partnerei által szállított 9700-as, 9500-as GPU-kra épített kártyák garmadát.

Az alaplap, háttértár és egyéb hardverben érdekelt gyártóktól is egy rakás újdonságra számíthatunk, izgalmas hét előtt állunk! Igyekszünk mi is minél gyorsabban beszámolni a legújabb fejleményekről.