Készül az új Office, XML fájlformátumokkal

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy az irodai programcsomagjának Office 12 kódnevet viselő következő verziója az iparágban szabványnak számító XML technológiát fogja alapértelmezett fájlformátumként használni . A Microsoft Office Open XML Formats nevű új fájlformátum a várhatóan 2006 második felében piacra kerülő Microsoft Office Word, Excel és PowerPoint Office 12 verzióinak lesz az alapértelmezett fájlformátuma.

Annak érdekében, hogy a fejlesztők, partnerek és informatikai szakemberek időben rendelkezzenek az új fájlformátumot használó Office alapú megoldások létrehozásához szükséges eszközökkel és információval, a Microsoft a jövő héten Orlandóban kezdődő TechEd konferencián megismerteti az új XML fájlformátummal kapcsolatos részleteket a résztvevőkkel. A rendezvény Office fájlformátummal kapcsolatos szekcióiban szó lesz többek között az adatok egyszerűbb összekapcsolhatóságáról, a továbbfejlesztett biztonságról, a javított hibatűrésről, és a fájlméretek csökkentésének lehetőségeiről. Az eseményen kerül bejelentésre az informatikai szakértőknek nyújtandó átfogó képzési és támogatási koncepció is, amelyek segítségével elsajátíthatják az új formátum előnyeit.

Mind az ügyfelek, mind a technológiai iparág széles körben és gyorsan elfogadta az XML technológiát. Jelenleg több mint egymillió fejlesztő készít megoldásokat az Office 2003 használatával, és harmaduknál is többen XML-t használnak megoldásaikban. A Gartner Group becslése szerint az XML használatára alkalmas elektronikus űrlapok használata legalább kétszeresére fog nőni a következő év során, 2007-re pedig az infómunkások 40 százaléka fog az XML használatára felkészített eszközöket használni a tartalom létrehozására. A Forrester előrejelzései azt mutatják, hogy 2008-ra az XML lesz az adatok archiválására szolgáló meghatározó dokumentumformátumok egyike.

A most bejelentett Microsoft Office Open XML Formats olyan robusztus, tömör fájlformátum, amely kisebb fájlméretet, a hiányos vagy sérült fájlok továbbfejlesztett helyreállítását és nagyobb biztonságot kínál:

  • Kisebb fájlméret – Mivel az új formátumú fájlok a megfelelő Office 2003 fájlokkal összehasonlítva akár 75 százalékkal kisebb méretűek lehetnek. A kisebb fájlok kevesebb helyet foglalnak el az elektronikus levelek mellékleteiben és a letölthető fájlok esetében is, így a sávszélességgel kapcsolatos költségek csökkenésére is számítani lehet. A kisebb fájlméretet az iparági szabványnak számító ZIP technológia teszi lehetővé, amely automatikusan tömöríti a fájlban található összetevőket, majd magát a fájlt is.
  • Az adatok továbbfejlesztett helyreállítása – Az új fájlformátum fejlett adathelyreállító képességei lehetővé teszik a fájl sértetlen részeinek megnyitását és használatát, amikor a fájlnak csak egyik összetevője – például egy grafikon vagy egy kép – sérült. A Microsoft Office Open XML Formats ezen felül olyan technológiát is tartalmaz, amely a fájlok megnyitásakor észleli a sérüléseket, és megkísérli azok helyreállítását. Ezek a lehetőségek a formátum struktúrájára épülnek, amely különálló összetevőkké bontja a fájlok adatainak tárolását, amelyeket egymástól függetlenül lehet beolvasni, karbantartani és kezelni.
  • Nagyobb biztonság – Az új struktúra a biztonságot is fokozza, mivel lehetővé teszi a potenciálisan veszélyes vagy rosszindulatú kódot tartalmazó fájlok egyszerűbb azonosítását és kezelését, valamint biztosítja a bizalmas tartalmak, mint például a dokumentumban található megjegyzések egyszerű eltávolítását, mielőtt azok elhagynák a vállalati hálózatot.

A Microsoft Office Open XML Formats együttműködéssel kapcsolatos képességei lehetővé teszik az Office alkalmazások számára, hogy közvetlenül hozzáférjenek az alkalmazásokon kívüli rendszerekben tárolt adatokhoz. A külső alkalmazások pedig ugyancsak hozzáférhetnek az új Office fájlformátumban tárolt adatokhoz. A választott technológiai megoldások azt is lehetővé teszik az alkalmazások és rendszerek számára, hogy manuális beavatkozás vagy adatok ismételt megadása nélkül hozzáférjenek lekérdezés vagy frissítés céljából a dokumentumok és táblázatok tartalmához. Ezekkel a képességekkel gyorsan és automatikusan összekapcsolhatók a dokumentumok számos különféle adatforrásból, a Microsoft Office alkalmazások használatával vagy használata nélkül, a meglévő adatokkal kapcsolatos adatbányászati műveletek pedig gyorsabban és egyszerűbben végezhetők el.

A Microsoft Office Open XML Formats nyílt fájlformátum, amelyhez jogdíjmentes licenc tartozik. Bárki közvetlenül beépítheti kiszolgálóiba, alkalmazásaiba és üzleti folyamataiba, anélkül, hogy a Microsoft irányába emiatt pénzügyi kötelezettsége lépne fel.

Az új fájlformátum és az Office korábbi verziói közötti kompatibilitás biztosítja, hogy az utóbbi alkalmazásokat naponta használók milliói egyszerűen átállhassanak az új formátum alkalmazására. Például az Office 2000, Office XP és Office 2003 egyéni és vállalati felhasználói, akik jelenleg a Microsoft Office felhasználóinak jelentős többségét teszik ki, egy ingyenes programot tölthetnek majd le a megadott webhelyekről. A program telepítését követően a korábbi Office verziókban is meg tudják nyitni, módosíthatják és menthetik az új formátumot használó fájlokat.

Emellett az Office jelenlegi bináris fájlformátumában létrehozott dokumentumok is teljes mértékben kompatibilisek lesznek az Office 12 alkalmazásokkal. A munkatársak így a jelenlegi formátumban elmentett dokumentumokat is egyszerűen megoszthatják az Office 12 rendszert használó kollégáikkal – az Office 12-re történő frissítést követően pedig továbbra is használhatják a meglévő, bináris dokumentumokat. Ez a kompatibilitás egyúttal ahhoz is hozzájárul, hogy a Microsoft Office jelenlegi verzióira épülő külső megoldások továbbra is megfelelően működjenek.

Az új fájlformátumról és az Office következő verziójáról további információ 2005. június 6-tól, a Tech-Ed kezdetével egy időben lesz elérhető az alábbi linken: http://www.microsoft.com/office/preview

Azóta történt

Előzmények