Letölthető a netről a Kaspersky vírusvédelmi programjának forráskódja

Egy korábbi, a Kasperskynél történt biztonsági incidens kavart újabb hullámokat a napokban, miután a Cnews nevű orosz portál közölt arról tudósítást, hogy a vírusvédelmi cég programja egyik régebbi verziójának forráskódja kering az interneten.

A történet nem újdonság, ugyanis a Kaspersky Internet Security szoftver 2007-ben készült forráskódját egy volt alkalmazott lopta el, a feltételezések szerint 2008 elején. Az orosz lapnak nyilatkozó szakértő azt mondta, hogy tudomásuk szerint a vállalaton bosszút állni akaró sértődött munkatárs a netes feketepiacokon már többször próbálta értékesíteni a forráskódot, a különféle, ilyesmivel foglalkozó fórumokon pedig körülbelül novemberben jelent meg a szoftver. A tolvaj sorsáról sem lehet biztosat tudni, a híresztelések szerint három év felfüggesztett börtönre ítélték.

Habár a lopott kód már többéves, sok olyan elemet tartalmaz, melyet rossz szándékú crackerek esetleg ki tudnak használni. Ugyanakkor a Kaspersky hivatalos álláspontja az – legalábbis a lap szerint, mivel a cég még nem adott ki az ügyről közleményt –, hogy a felhasználóknak nem kell aggódniuk, mivel a mostani, érvényes vírusvédelmi program csak kis részben tartalmazza a lopott kódot (többek között a lopás miatt írták újra a programot), emellett a védelmi funkciók nem is szerepeltek a megszerzett kódsorban. (A Cnews szerint a KLAVA nevű motor forráskódját lehet megszerezni több helyről is, emellett több modul működése is megismerhető.)

Előzmények