Karácsonykor támad a Microsoft?

A szakma már hónapok óta gyanítja – vagy inkább reméli –, hogy a Microsoft egy iPod-gyilkos készüléken dolgozik, mellyel megszorongathatná a digitális zenék piacán rövid idő alatt meghatározó szereplővé avanzsált Apple-t, eddig azonban kevés konkrétum látott napvilágot a titkos projektről. A legújabb hír – melyet ezúttal a Reuters szellőztetett meg a szoftvercéghez közel álló forrásokra hivatkozva – az, hogy egy WiFi-képes zene- és videolejátszó készül Redmond boszorkánykonyhájában, és idén karácsonykor már piacon is lesz. A hírügynökség beszámolója szerint azok a zenekiadók, amelyek támogatására számít a Microsoft, néhány héten belül hozzájutnak a prototípusokhoz is. A készülékhez – akárcsak az iPodhoz az iTunes – egy új médiaszoftver is jár, amely alighanem a dalok internetes vásárlásának eszköze lesz.

A Reuters által hivatkozott források szerint a Microsoft ezúttal a teljes ökoszisztémát – a készülék gyártását és forgalmazását, a terméktámogatást és a szoftvert is – a kezében akarja tartani. A termékbevezetést jelentős marketing-költségvetéssel támogatják majd.

Az Xbox 360 konzolt megalkotó csapat, J Allard és a szórakoztató üzletág élére decemberben kinevezett Robbie Bach felelős az új csodafegyver létrehozásáért is – állítja a hírügynökség. Allard közreműködését azért tartják különösen fontosnak, mert ő az egyetlen a szoftvercégen belül, akinek van tapasztalata egy saját fejlesztésű szórakoztató gép – az Xbox – bevezetésében.

Az idézett elemzők szerint ha a Microsoft jövőre versenybe akar szállni az Apple-lel a digitálismédia-piacon, az idei ünnepi szezonra elő kell állnia az iPod kihívójával. Ugyanakkor a termék és a köré épített rendszer egy kézben tartása önmagában még nem garancia a sikerre – figyelmeztetnek –, hiszen a Sony is ilyen stratégiát alkalmaz, mégsem tudta még megközelíteni sem az Apple sikereit.

Azóta történt

Előzmények

  • Késni fog az új iPod?

    Egy elemzői értesülés lejtmenetbe küldte az Apple részvényeit. Állítólag nem átütő siker az iPod nano.