Kap egy hónap haladékot a Netscape

Nem február 1-jén, hanem egy hónappal később, március 1-jén szünteti meg a Netscape Navigator támogatását az AOL – jelentette be néhány napja blogjában a vállalat Netscape-ért felelős vezetője. Az 1990-es években még rendkívül népszerű, mára azonban a böngészőpiacon marginális szereplővé vált program életciklusának meghosszabbítását Tom Drapeau azzal indokolta, hogy még dolgoznak az ajánlott alternatívákra való átköltözés megkönnyítésén.

Az AOL két böngészőt javasol a Netscape leváltására: a Firefoxot és az arra épülő, de közösségi funkciókkal kiegészített Flockot. Az utóbbi legújabb – 1.0.7-es vagy annál újabb – verziói már támogatják a Netscape 9 beállításainak közvetlen importálását, míg a Firefox esetében erre még nincs lehetőség, ott csak manuálisan, a profiles.ini átmásolásával lehet az adatokat átörökíteni.

Drapeau bejegyzése szerint készül még egy frissítés a Netscape 9-hez, amely megkönnyíti majd a migrációt a felhasználók számára, de hogy ez pontosan mit jelent, arról nem szólt. Feltételezhető, hogy valamiféle beállításexportáló segéddel egészítik ki a böngészőt, amellyel automatizálható lesz a firefoxos átállás.

Egyébként a támogatás megszűnését követően is letölthetők lesznek majd a Netscape korábbi változatai – erre a célra hozzák létre a Netscape Archive-ot –, de biztonsági javítások már nem készülnek a programokhoz.

Azóta történt

  • Jön a Firefox 3 újabb bétája

    Az első negyedévben aligha készül már el a végleges változat.

  • 1998. február 27.

    A Netscape közzéteszi az interneten a Netscape Communicator 5.0 böngésző forráskódját, s ennek következtében elindult egy új kezdeményezés, a Mozilla Project.

Előzmények