Hirdetés

Az FBI is nyomoz a Juniper Networks ügyében

Az Egyesült Államok hatóságai aggódnak amiatt, hogy a napokban nyilvánosságra került, a Juniper Networks eszközeit érintő biztonsági hiba miatt az elmúlt három évben az amerikai kormányzat szervezeteinek, illetve amerikai magáncégeknek elvileg titkosítva folytatott kommunikációját külföldi kormányok is megismerhették, ezért a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI vezetésével vizsgálatot indítanak a történtek tisztázására – írta riportjában a CNN.

A probléma röviden. A világ egyik vezető hálózatieszköz-gyártójának számító Juniper Networks azt jelentette be pár napja, hogy egyik vezető termékük operációs rendszerében, a ScreenOS-ben egy ismeretlen eredetű kódot fedeztek fel a rutin felülvizsgálat során, mely a támadó számára lehetővé teszi az adminisztrátori jogok megszerzését, így többek között a titkosított (VPN) kommunikáció dekódolását. Ez azért különösen nagy gond, mivel a Juniper megoldását számtalan kormányzati szerv és vállalat használja szerte a világon a belső kommunikáció, információáramlás védelmére, a biztonságos kapcsolattartásra – és ráadásul a Juniper az első számú beszállító az USA kormányzati szervezeteinél. A vállalat a bejelentéssel egy időben kiadott egy javítást a probléma orvoslására, mely a közlemény szerint a 2012 óta kiadott verziókban található meg.

A Juniper igen visszafogottan reagált a történtekre, de határozottan állítják, hogy a belső vizsgálat eddigi eredményei szerint nincs annak nyoma, hogy visszaéltek volna a sebezhetőséggel.

Azóta történt

Előzmények