Hirdetés

Juniper-routerrel optimalizálják a BME-ELTE hálóját

Hirdetés

Az Ericsson Magyarország 2004 szeptemberében a Juniper Networks közreműködésével pályázatot hirdetett egy nagy teljesítményű router hálózatba integrálására. A pályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte. A beépítésre kerülő router értéke 20 millió forint.

A Juniper a világ egyik legnagyobb aktíveszköz- és it-biztonsági megoldásszállítója. A Juniper-eszközök világszerte számos távközlési hálózatban megtalálhatóak. A routereknek a távközlési berendezések esetében nagyon magas minőségi és kapacitásbeli követelményeknek kell megfelelniük. Az ezen a területen szerzett sokéves tapasztalat indokolja a berendezések vállalati és intézményi használatát. Az oktatáshoz kapcsolódó egyik legjobb példa az Európában működő Dante hálózat, amelyikhez több mint 3000 kutatóintézet és oktatási intézmény csatlakozik.

A Juniper M7i router a BME központi épületében kerül elhelyezésre, ahol a BME-ELTE hálózati forgalmát fogja koordinálni, közvetlen kapcsolatban a BME további négy nagy teljesítményű routerével. Ebben a kapcsolatban tehermentesíti a BME-HBONE (Magyar Akadémiai Hálózat) kapcsolatot, illetve ennek esetén tartalék összeköttetést biztosít a BME részére. Így nemcsak a jelenlegi internet-hozzáférési lehetőségeket javítja, de a rendszer megbízhatóságát is növeli. Igény esetén ezek a szolgáltatások az ELTE részéről is kihasználhatóak.

A BME és az Ericsson Magyarország együttműködése több mint egy évtizedre tekint vissza. Az egyik legjelentősebb kapcsolódási pont a mára már nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatóműhely, a Nagysebességű Hálózatok Laboratórium (High Speed Networks Laboratory - HSN Lab) létrehozása. A laboratóriumban több mint 200 egyetemi hallgató és mintegy 70 PhD-hallgató végez kutatómunkát a nagy sebességű távközlési hálózatokkal kapcsolatos vizsgálatok területén.

Azóta történt

Előzmények