Jót tesz a gazdaságnak a terror elleni védekezés

Hatvanmilliárd dollárt költ az USA a következő két évben a terrorakciók megelőzését szolgáló technikai eszközökre, amelyek fejlesztése máris életet lehelt Kalifornia technológiai iparába.

"Eljött Dél-Kalifornia iparának reneszánsza" - nyilatkozta a The Economistnak John Osborne, a Clearstone Venture Partners befektetési bank szakértője annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok terrorellenes háborúja olyan technikai eszközöket igényel, amelyeket e régió high-tech vállalkozásai fejleszthetnek ki. Az USA belbiztonsági hivatala hatvanmilliárd dollárt szándékozik költeni a következő két évben a repülőterek biztonságának növelésétől kezdve egy országos bioazonosító érzékelőrendszer kiépítéséig számos más különleges technológiára, amelyek szállítása óriási üzleti lehetőségeket nyit az erre képes vállalatok előtt. Nem véletlen, hogy a General Electric 900 millió dollárt költött márciusban az ezer embert foglalkoztató InVision, illetve a brit Smiths Group 15 milliót a hétéves Cyrano Sciences vállalkozás felvásárlására, hiszen mindkét cég bombafelderítő eszközök fejlesztésén dolgozik. Befektetési bankárok úgy látj

ák, ez csak a kezdet: "köszönhetően Oszama Bin Ladennek az ágazat fellendülőben van" - mondta egyikük.

Éppen időben jön a "segítség" a kaliforniai technológiai iparnak, amely a kilencvenes évek elején a hidegháború vége miatt megszenvedte a katonai megrendelések visszaesését, majd az évtized végén az internetgazdaság hanyatlását. A biztonsági ipar feladata 2001. szeptember 11-e előtt kissé leegyszerűsítve arra szűkült, hogy riasztókat szállítson lakások és irodák védelmére, ám azóta kifejezetten high-tech biznisszé vált. Az InVision technológiája például részben röntgen-, részben mágneses berendezéseket használ robbanóanyagok, illetve drogok felderítésére, a Cyrano miniatűr érzékelőket fejlesztett ki, amelyek mintegy elektronikus orrokként "szagolnak ki" bizonyos biológiai és kémiai összetevőket, az ImageWare Systems nevű San Diegó-i vállalkozás pedig jogosítványokba és útlevelekbe való, biometrikus elemeket is tartalmazó biztonsági termékekkel állt elő.

A csillagháborús tervekhez hasonlóan extravagáns biztonsági intézkedéseket indokolja, hogy az USA kikötői, repterei, hídjai és gátjai igencsak sérülékenyek. Manapság például az ország kikötőibe érkező konténerek közül csak minden huszadikat ellenőrzik, a vámolás után pedig teljesen elhanyagolható a figyelemmel kísért szállítmányok száma. Ha ezen változtatni akarnak, akkor a nyomkövetéshez rendkívül sok rádiófrekvenciás azonosító eszközre és érzékelőre lesz szükség, továbbá olyan különleges berendezésekre, amelyekkel be lehet nézni a lezárt konténerekbe. A USBX Santa Monica-i befektetési bank szerint a következő években közel háromszorosára nő a bombafelismerő eszközök, illetve a fémdetektorok értékesítése. A személyazonosításban az ujjlenyomat-, az írisz- és arcfelismerő rendszerek iránti kereslet ugrik meg az USA kormányának azon elvárása alapján, hogy fokozzák az országba beutazók ellenőrzését. A megbízható azo

nosítási technikák bevezetésére irányuló szándék érthető annak tükrében, hogy kiderült: a szeptember 11-ei merénylet mind a 19 elkövetője rendelkezett az Egyesült Államokban érvényes szociális biztosítási számmal - de hatot ezek közül csalással szereztek meg. Ugyanakkor írók tollára, filmrendezők kamerája elé való téma, hogy például az arcazonosítás olyan fejlett eszközei, amelyekkel akár menet közben ellenőrizhető valaki személyazonossága, felvetik a túlzott, rossz célra is felhasználható ellenőrzés (a Nagy Testvér figyel szituáció) veszélyét.

(*) Kalifornia állítja elő az Egyesült Államokban a high-tech termékek és szolgáltatások egyötödét. Itt található a biotechnológiai munkahelyek több mint fele és ez az állam a központja az ország repülő- és védelmi iparának. A régió felsőoktatási intézményei híresek technológiai szakértelmükről, az ottani pénzügyi befektetők és ipari vállalkozások pedig arról, hogy rendkívül gyorsan képesek piaci termékké formálni az akadémiai világban megszülető felfedezéseket.