Jön a Tesco gazdaságos zeneletöltés

Hamarosan új szolgáltatással bővíti portfólióját Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketlánca, a hazánkban is jelen lévő Tesco. A leginkább saját márkanevet viselő, kedvező árfekvésű „Tesco value”, avagy „Tesco gazdaságos” termékeiről ismert cég a szigetországban heteken belül megnyitja online tartalomszolgáltató oldalát, a Tesco Digitalt, melyről kezdetben több millió zeneszámot tölthetnek majd le a regisztrált felhasználók. A repertoárban később filmek, tévésorozatok és játékok is szerepelnek majd, ígérik.

A brit cég közleménye szerint a májusban startoló Tesco Digital kínálata kezdetben 3,3 millió zeneszámból áll majd, ezeknek nagyjából a fele MP3 formátumban lesz elérhető, a fennmaradó hányad pedig WMA kódolású lesz – azaz a legnépszerűbb médialejátszókkal, az Apple iPodjaival nem lehet majd őket meghallgatni. Az áruházlánc ígérete szerint az év végére változni fog a formátumok megoszlása; addigra már minden zene elérhető lesz MP3 kódolással, azaz a vásárlóknak nem kell többé kompatibilitási problémáktól tartaniuk, mellesleg a zeneszámok megszabadulnak az WMA zenék egyik kellemetlen velejárójától, a DRM-béklyótól.

Tesco Digital: nem kell tovább mennie?
Tesco Digital: nem kell tovább mennie?

A Tesco szerint az internetes áruház árai „versenyképesek” lesznek, bár a konkrét összegek csak a Tesco Digital indulása után derülnek majd ki. Annyit mindenesetre már most tudni, hogy az árak zeneszámonként és előadónként, valamint a vásárolt zenemennyiség és a vásárlási konstrukciók függvényében változnak majd.

A Tesco Digital zeneáruházzal a brit szupermarketlánc a fő profilnak számító élelmiszer-, háztartásicikk-, ruházat- és műszakitermék-kereskedelem mellett ismételten újabb piacok felé nyit (jóllehet eddig is kínált korlátozottan zeneletöltést): a cég tavaly az ingatlanbizniszbe vágott bele, a napokban pedig belépett a közoktatásba is: a vállalat és a manchasteri Metropolitan Egyetem közösen indított, kétéves felsőfokú kurzusán leginkább termékmarketinget tanulhatnak a hallgatók.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a Tesco Digitalt Nagy-Britannián kívül más országokban is bevezetik-e.

Azóta történt

  • Megjelenik DVD-n és iTuneson

    Mostantól a hollywoodi mozifilmek a DVD-megjelenéssel egy időben kerülnek be az iTunes katalógusába.

  • Áttörte az ötmilliárdos álomhatárt az iTunes

    Az Apple internetes zeneáruházából öt év alatt ötmilliárd zeneszámot vásároltak. A ma már filmkölcsönzőként is működő iTunestól naponta több tízezer filmet kérnek le a felhasználók.

  • Zeneszolgáltatást indít itthon a UPC

    A UPC Music csak a szolgáltató előfizetői számára elérhető. Ők akár havi 800 forintért 800 másolásvédett zenét tölthetnek le egy gépre.

  • A SanDisk a héten dobja piacra zenekártyáját

    A héten megkezdik a zenével feltöltött SanDisk memóriakártyák, a SlotMusic microSD-k forgalmazását, de ezek az eszközök Európába csak jövőre érkeznek meg.

Előzmények