IT-cégek, vegyetek fel több nőt!

A nyomasztó férfifölényt mutató it-vállalatok több problémával küzdenek, és alacsonyabb teljesítményt nyújtanak, mint azok a cégek, amelyeknél a nemek közti megoszlás egyenlőbb – mutat rá egy brit tudományos felmérés, amelyet stílusosan múlt hét szerdán, a nemzetközi nőnapon tettek közzé.

Egy másik tudományos anyag, a bárki számára elérhető Catalyst-jelentés (PDF) már 2004-ben pozitív összefüggést mutatott ki a vállalatok menedzsmentjében található nők száma és a pénzügyi eredményesség között. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy ha egy vállalat alkalmazottai között jelentős számban találunk nőket, az az egész szervezetben szemléleti változást eredményez – ezek a kutatók váltig hisznek abban, hogy léteznek alapvetően maszkulin és feminin jellegű cégfilózófiák.

Még érdekesebb eredményre jutott a Kelet-londoni Egyetem két hallgatója a "Nagyszabású szoftveralkalmazások implementációja" címmel tavaly nyáron készített munkájában. A két hölgy szerint a nagyobb it-projektek csődje visszavezethető volt az it-rendszerek bevezetése során tapasztalt szemellenzős, hierarchiaelvű gondolkodásra. Hierarchikus szemlélet, parancsok adása és elfogadása, tekintélyelvűség – ezek azok, amikben véleményük szerint a ferfidolgozók erősek. A vizsgált it-projekteket viszont az elégtelen kommunikáció és együttműködés ítélte halálra, vagyis épp azoknak a dolgoknak a hiánya, amelyek – ha hajlunk arra, hogy sztereotípiákban gondolkozzunk –, a nők sajátjai.