Golyó végzett az iráni kiberhaderő egyik parancsnokával

A Teherántól észak-nyugatra fekvő Karadzs városa melletti erdőben holtan találták Modzstaba Ahmadit, az iráni kiberháborús katonai egység egyik tisztjét – írta meg több hírügynökség is tegnap. Iránban az elmúlt hat évben már több, a katonai kutatásokban szerepet játszó ember (köztük atomtudósok) haltak meg rendkívüli körülmények között, így a vádaskodásoktól soha nem ódzkodó iráni vezetés először most is azt közölte, hogy az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot gyanítják a háttérben, de a Forradalmi Gárdához közelálló, korábban a történtekről beszámoló portál ma már kiadott egy közleményt, mely szerint a lefolytatott vizsgálat eredménye az, hogy nem merénylet, hanem egy „rettenetes baleset” okozta Ahmadi halálát.

A híradások szerint Ahmadit utoljára hétfő reggel látták, amikor munkába indult otthonából. Nem sokkal később az erdőben találták meg a holttestét, és egy szemtanú arról számolt be, hogy két, a szívébe eresztett golyó végzett vele. Ezt támasztotta alá az is, hogy a helyi rendőrök állítólag két motorkerékpáros férfit hoztak kapcsolatba a történtekkel, akiket gyanúsítottként kerestek.

Közismert, hogy a térségben fekvő, ellenséges viszonyban álló államok – illetve támogatóik – közötti feszültség mára már nemcsak a hagyományos, hanem a kiberhadviselés fegyvereinek használatával is jár, így érthető, hogy a hasonló, rejtélyes esetek csak erősítik a kölcsönös gyanakvást, és tovább fokozzák a már meglévő feszültségeket.

Azóta történt

Előzmények