Hirdetés

Ez igen: a Kaspersky és az Interpol együtt dolgozik

A Kaspersky Lab és az Interpol kutatási részlege, a Global Complex for Innovation (IGCI) bejelentette stratégiai megállapodását, amelyről ezt megelőzően 2013. március 19-én a Kaspersky Lab központjában Moszkvában tárgyalt Jevgenyij Kaszperszkij, a cég alapítója és vezérigazgatója, valamint Ronald Noble, az Interpol főtitkára, illetve Noboru Nakatani az IGCI ügyvezető igazgatója.

A találkozó legfontosabb témája voltak: a kollektív erőfeszítések fontossága, a számítógépes bűnözés, valamint a felmerülő kibertámadások megléte volt, amelyek visszaszorításával és felszámolásával biztonságosabb internetezést kívánnak elérni. Az ülés legfontosabb eredményeként a Kaspersky Lab tervei szerint 2014-ben kirendelt szakértőket küld az IGCI-hez annak érdekében, hogy növeljék a bűnüldöző szervek hatékonyságát. Az IGCI egy nemzetközi kiberbűnözés elleni szervet kíván felállítani, melyekhez olyan eszközökre és szakmai ismeretekre van szükség, amelyek segítségével hatékonyabban tudják kezelni a 21. század kiberfenyegetéseinek kihívásait.

Kaszperszkij a következőképp kommentálta a megállapodást: „Nagyon elégedett vagyok a találkozó eredményével. Több évtizede ért már, hogy az Interpol létrehozzon egy internetre specializálódott szakosztályt, ez végre valóra válhat, az együttműködésnek köszönhetően. Talán mondhatjuk, hogy ez a kezdeményezés nem okozott nagy meglepetést, hiszen régóta terveink között szerepelt, hogy néhány vezető elemzőt helyezzünk át az IGCI-hez Szingapúrba. A kiberbűnözőknek hamarosan semmi esélyük sem lesz elrejtőzni – ez napjainkig igazán nem okozott problémát. Úgy gondoljuk, hogy a kör lassan bezárul a kiberbűnözők körül.”

Noboru Nakatani is örvendetesnek nevezte a neves biztonsági cég lépését: „A segítségükkel és a mi szakértelmünkkel, ami 190 országra terjed ki szerte a világon, olyan erős védelmet sikerül kiépíteni a kiberbűnözés ellen, amelynek segítségével a jövőben minden kiberbűnözőt a bíróság elé tudunk állítani.” A szervezet főtitkára ehhez azt tette hozzá, hogy elszigetelten nem lehet felvenni a harcot a nemzetközi kiberbűnözés ellen, épp ezért van szükség a magánszektor szakértelmére és támogatására: a kiberbűnözés elleni harc megköveteli a nemzeteken belüli és a nemzetközi jogi fellépéseket, különösen a technológiai szektor vezetőinek kell kiemelkedő szerepet vállalniuk ebben a harcban, mint ahogyan azt a Kaspersky Lab is teszi – tette még mindehhez hozzá az IGCI ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények