Hollandiában nem lesz USB-adó


A holland igazságügy-miniszter, Hirsch Ballin visszautasította azt a javaslatot, amely szerint „jogdíjadót” kellene fizetni az USB-s tárolóeszközök után.

Az új illetékfajtát az a holland ipari csoport (SONT) szeretné bevezettetni, amelyik két évvel ezelőtt már megpróbálkozott hasonlóval, amikor az iPodok és a többi mp3-as lejátszók után kívántak olyan adót kivetni, amelyet – állításuk szerint – a magáncélú másolatok miatt elvesztett jövedelem kompenzációjaként a zenészekhez, előadókhoz juttatnának el. Ezt a javaslatot Hirsch Ballin a kereskedelmi szövetségek nyomásának engedve akkor ugyancsak elutasította.

Az USB-tárolókra kivetendő adó tervét szintén nagy felháborodás fogadta. Az eredetileg eszközönként 5 eurócentben, majd kapacitástól függően meghatározott illeték ötletét a fogyasztóvédők igencsak „bizarrnak” tartják, mert véleményük szerint ezeken az eszközökön elsősorban dokumentumokat és képeket tárolnak az emberek. Ugyanakkor a Stichting Thuiskopie, egy holland szerzői jogi szervezet szerint hiba volt meggondolatlanul és ilyen gyorsan elvetni a tervezetet, mert szerintük az USB-tárolók 20–25 százalékát zenetárolásra használják.

Azóta történt

Előzmények