Magyarországon is toboroz a Google

A Google hivatalos blogjában tegnap Alan Eustace technikai és kutatási vezető jelentette be, hogy a vállalat idén történetének legnagyobb létszámbővítésére készül, 6200 új alkalmazottat keresnek – az eddigi csúcs 2007-ben volt, amikor 6131 munkatársat vettek fel, míg tavaly közel 4600 új „googlerrel” gazdagodott a cég. A Google-nak jelenleg 24 400 alkalmazottja van, így 25 százalékos bővítéssel lehet számolni. A bejelentést láthatólag összehangolták Barack Obama tegnapi beszédével, aki a munkahelyteremtés szükségességét hangsúlyozta, s Eric Schmidt nemrég több fontos gazdasági vezető társaságában ugyanerről tárgyalt az elnökkel.

Habár a Google terjeszkedése töretlen, bevételei csillagászatiak és folyamatosan nőnek, sok Wall Street-i elemző mégis tart attól, hogy az eddigi lendület megtörhet, nem látnak indokoltnak egy ekkora bővítést. A cég vezetői azonban az ellenkező véleményen vannak: egyrészt úgy vélik, hogy első helyük megtartásához a legjobb mérnököket és a legjobb kereskedőket kell megszerezniük minél nagyobb számban, emellett a vállalatnak diverzifikációra van szüksége, komolyabban fel lépniük a számítástechnikai, a távközlési és a médiaszolgáltatások területein is.

Googleplex
A Google amerikai központja, a Googleplex
Forrás: hongkiat.com

Azt egyelőre pontosan nem mondták meg, hogy milyen arányban akarnak amerikaikat, illetve külföldieket felvenni (30 országban 60 képviseletük van), de Eric Schmidt azt kijelentette, hogy több mint 1000 alkalmazottat keresnek Európában (a Google álláshirdetési honlapján jelenleg négy, magyaroknak szóló munka van meghirdetve). Érdekes adat, hogy ha az alkalmazottak száma el is éri a tervezett 31 ezer főt, még akkor is messze elmaradnak az egyik nagy riválistól, a Microsofttól, ahol közel 90 ezren dolgoznak. De ez is nagy kihívás elé állíthatja az áprilisban régi-új vezérigazgatóvá előlépő alapítót, Larry Page-et, aki utoljára akkor felelt napi szinten a cégirányításért, amikor 2001-ben átadta a helyét Eric Schmidtnek, s ekkor a Google-nak kevesebb mint 300 alkalmazottja volt.

Azóta történt

Előzmények