Okosabb keresési formával újít a Google

A Google tegnap jelentette be hivatalos blogjában, hogy keresőjük fejlesztésének következő lépcsőjeként egy új szolgáltatást vezettek be, a Knowledge Graph nevű funkciót.

Az egyszerű keresés felől az intelligens keresés felé történő újabb lépést jelenti a Freebase-t fejlesztő Metaweb 2010-es felvásárlásának köszönhető Knowledge Graph, mely valójában azt jelenti, hogy a begépelt keresőszóra már nemcsak egy algoritmus által súlyozottan megjelenített találatokat kapunk, hanem a Google találati adatbázist készít: ha például egy festőre keresünk rá, akkor nemcsak a szorosan rá vonatkozó linkeket kapjuk meg, hanem a névhez kapcsolódó kontextusokat is, rendezett formában, a találati oldal jobb szélén: az illető műveinek linkjeit, az adott korszakra vonatkozó releváns információkat stb. Amennyiben egy adott keresőszó több, eltérő jelentést hordoz (pl: a honvéd szónál a katonára vagy a futballcsapatra vagyunk kíváncsiak), akkor a Knowledge Graph az összerendezéssel segít abban, hogy a megfelelő adatcsoporthoz jussunk el, ne kelljen az ömlesztve közölt találatok között válogatni.

E fejlesztés mögött egy olyan technológia, egy olyan, 500 millió elemet, illetve 3,5 milliárd tényt tartalmazó adatbázis rejtőzik, mely alapkategóriák alapján kapcsolatokat elemez és jelenít meg. A fejlesztéséhez felhasználták a Google keresőjét igénybe vevő felhasználók tevékenységének elemzését, ezek alapján határozták meg, hogy nagy valószínűséggel milyen információk lehetnek relevánsak a számukra.

A Knowledge Graph bevezetése a szokásos módon, fokozatosan történik meg, a következő napokban először az Egyesült Államokban élő felhasználók próbálhatják ki.

Azóta történt

Előzmények