Hétfőn a Facebook és a Gmail is megadta magát egy időre

Rossz napja volt december 10-én a világ legnépszerűbb online szolgáltatásai közé tartozó Gmail, illetve a Facebook üzemeltetőinek: mindkét rendszerben hibák jelentkeztek, amik átmeneti, rövid ideig tartó üzemzavart okoztak.

A Google-nál nemcsak a levelezőszolgáltatást, hanem több webes terméket is érintett a probléma, a Gmail mellett például az online irodai csomag egyik alapeleme, a tárhelyet biztosító Google Drive is elérhetetlen volt egy ideig,  30-40 percig globális szinten.

A felhasználók nagy száma, illetve az összes kontinenst érintő üzemzavar híre természetesen gyorsan terjedt az interneten, és akadtak olyanok, akik arról számoltak be, hogy a fent említett két szolgáltatás mellett a Google Dokumentumok, illetve a Chrome böngésző működésében is zavarok keletkeztek.

A Google folyamatosan vizsgálta a kimaradást, helyre is állították a szolgáltatásokat, de a bocsánatkéréseket is tartalmazó közleményeikből egyelőre nem derült még ki, hogy mi okozta a leállást.

Hasonló, rövid ideig, 20-25 percig tartó, ám a jelek szerint szintén globális méretű leállás zavarta meg a Facebook működését is tegnap. A helyreállítás után a Facebook közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy a DNS-rendszerben végeztek változtatásokat, és ekkor keletkezett a gyorsan felszámolt üzemzavar. A felhasználóktól elnézést kértek az okozott kellemetlenségekért.

Azóta történt