Testtérképet kínál a Google egy új 3D-s szabvány alapján

A Google újabb lépést tett annak irányába, hogy tovább népszerűsítsék a nyílt forráskódú WebGL 3D-s specifikációt, amikor tegnap óta a cég kísérleti oldalán elérhetővé tették az erre épülve kialakított „testkeresőt”, a több mint két éve bemutatott Google Body Browsert, amit technológiája miatt a Google Föld analogonjaként emlegetnek: az alkalmazásban nem bolygónk, hanem testünk felfedezésére biztatnak, és ehhez nyújtanak szoftveres segítséget.

Ahogy annak idején beszámoltunk róla, idén nyílt forráskódú projektet indított a Google a Mozilla és az Open GL-t felügyelő Khronos Group együttműködésében gondozott WebGL (Web Graphics Library) specifikáció népszerűsítésére. A vállalat azt szeretné, ha a grafikus processzorok 3D-gyorsítási képességeit kihasználó webes alkalmazások fejlesztésére alkalmas környezet windowsos PC-ken is elterjedne. Ennek jelenleg az az akadálya, hogy az egyes böngészőkben már most is támogatott WebGL a videokártya OpenGL-meghajtójára támaszkodik. Míg azonban linuxos környezetben vagy Mac OS X alatt az OpenGL az elsődleges grafikus API, Windowson nem, és van olyan gyártó, amelynek nincs is használható OpenGL-drivere a Microsoft operációs rendszeréhez. (Egészen pontosan itt az OpenGL ES 2.0-ról van szó, mely API egy specifikus és egyben független kiterjesztése az OpenGL-nek, főleg az ultra mobil GPU-khoz tervezve.)

Az újdonság annyi, hogy most már nincs szükség különféle beépülőkre (Java, Flash) ahhoz, hogy a Google Body használható legyen, mivel a WebGL lehetőséget ad a böngészőben történő natív használatra – a szépséghiba annyi, hogy ha meg akarjuk nézni a testtérképet, akkor olyan böngészőt kell használnunk, amely támogatja ezt a technológiát. És itt derül ki, hogy a Google ezzel a lépésével saját böngészőjét, a Chrome-ot is népszerűsíteni akarja, ugyanis jelen pillanatban csak e böngésző bétája, a Firefox 4.0 bétája, illetve a Safari támogatja, a többi változattal nem lehet megjeleníteni a tartalmat – az ígéretek szerint a közeljövőben az összes böngészőbe be lesz építve a támogatás.

Maga a Google egyébként nem működő linket ad meg a béta letöltéséhez, a kísérletező kedvűeknek megadjuk a Chrome Canary Build (10.0.611.0) letöltési linkjét, amivel Windowson biztosan fut az alkalmazás.

Azóta történt

Előzmények