Gondok lehetnek az XP SP3 integrálásakor

Problémába futhatnak bele azok a felhasználók, akik a Windows XP most kiadott harmadik szervizcsomagját (SP3) Vista vagy Windows Server 2008 alól akarják integrálni a windowsos telepítőkészletbe – írja a Windows Portal. Ezzel a művelettel (akárcsak a korábbi javítócsomagok esetében) egy frissített telepítőt lehet készíteni, és így az operációs rendszer úgy installálható legközelebb, hogy azonnal a legfrissebb verziót kapja a felhasználó, a telepítés után nincs szükség az újabb szervizcsomagok telepítésére.

De ha az SP3 integrálását Windows Vista vagy Windows Server 2008 operációs rendszerből végezzük, a frissített Windows XP installálásakor azt tapasztalhatjuk, hogy a telepítő nem fogadja el jogtiszta termékkulcsot, illetve a kulcs nélküli telepítési mód sem érhető el. A problémát az okozza, hogy a különféle Windowsok a biztonsági azonosítók generálásához használt modul, a pidgen.dll eltérő verzióit használják. Mivel az SP3 csomag integrálásakor elsőként az éppen futó operációs rendszer generátorát használja a csomagban lévő helyett, az XP-telepítő minden amúgy jogtiszta kulcsot érvénytelennek talál – írja a szaklap. (Ez nem jelenti azt, hogy Windows Vistához vagy Windows Server 2008-hoz kapott kulcsokkal használható, a telepítő ezeket is elutasítja.)

Egy, az interneten terjedő megoldási javaslat, hogy a kész integrált állományban le kell cserélni a pidgen.dll-t a korábbi, SP2-es verzióban találhatóra, de ez a beszámolók szerint az esetek többségében nem működik. A valóban megbízható módszer az, ha Windows XP rendszert futtatva frissítjük fel az SP3-as telepítőkészletet.

A portál az SP3-mal kapcsolatos további információkat is megad:

  • A termékkulcs nélküli, 30 napos próbaidőt alkalmazó telepítési mód csak OEM licenc esetén érhető el, az úgynevezett Corporate változatoknál nem.
  • A Windows XP eredeti kiadását SP3-mal frissítve nincs lehetőség a kulcs nélküli telepítésre.
  • A Windows XP SP1 vagy SP2 verzióját SP3-mal frissítve elérhető a kulcs nélküli telepítési mód.

Azóta történt

Előzmények