Fölös számítási kapacitás humanitárius célokra

Az IBM a világ vezető tudományos, oktatási és emberbaráti szervezeteinek képviselőivel együtt elindította World Community Grid elnevezésű globális humanitárius programját, amely az otthoni és vállalati számítógépek kihasználatlan kapacitását mozgósítaná a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására.

A World Community Grid a világ számítógépeinek hatalmas, kihasználatlan kapacitását szeretné igénybe venni olyan kutatások folytatására, melyeknek célja különböző betegségek, mint az AIDS és a HIV, az Alzheimer-kór vagy a rák genetikai kódjának megismerése, illetve természeti katasztrófák hatékonyabb előrejelzése, valamint a világ élelmiszer- és vízkészleteinek megőrzése érdekében folytatott kutatómunka. Bárki önkéntesen felajánlhatja számítógépének használaton kívüli idejét azzal hogy, letölti a World Community Grid ingyenes szoftverét és regisztrál a www.worldcommunitygrid.org címen.

A World Community Grid első projektjét (a ‘Human Proteome Folding Project’-et) az Institute for Systems Biology szponzorálja. Ez egy nemzetközileg ismert nonprofit kutatóintézet, amely a rendszerbiológia tanulmányozásával és alkalmazásával foglalkozik. A projekt célja az emberi proteomot alkotó fehérjék azonosítása, és ezen keresztül jobban megismerni az olyan betegségek okait és lehetséges gyógymódját, mint a malária vagy a tuberkulózis.
A World Community Grid további projektjeit egy újonnan létrehozott tanácsadó testület, a World Community Grid Advisory Board választja majd ki olyan vezető kutatóintézetek, állami és nonprofit szervezetek javaslatainak értékelésével, amelyek a grid számítástechnika használatával szeretnének humanitárius kutatásokat folytatni. A testület várhatóan öt-hat projektet vizsgál meg évente.

A World Community Grid tanácsadó testületének tagjai között a világ néhány legrangosabb tudományos, kutatási és jótékonysági szervezetének – köztük a National Institutes of Health, a Doris Duke Charitable Foundation, a Markle Foundation, a Mayo Klinika, az Oxfordi Egyetem, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ Fejlesztési Programjának képviselői foglalnak helyet.

Az IBM hardverekkel, szoftverekkel, műszaki szolgáltatásokkal és szakértelmével járul hozzá a World Community Grid infrastruktúrájának felépítéséhez, továbbá a hosztolásról, a karbantartásról és a támogatásról is gondoskodik.

Az IBM-hez csatlakozott a projekt keretében a grid-megoldások terén vezető szerepet betöltő United Devices is, amely azt tervezi, hogy a programban résztvevő PC-k és laptopok kihasználatlan kapacitását már meglévő világméretű grid-hálózatában összesíti. Az IBM és a United Devices már korábban is együttműködött a himlőkutatás számára létrehozott Smallpox Research Grid projektben, melynek keretében több mint kétmillió önkéntes vett részt a himlő kezelésére alkalmas készítmény keresésének felgyorsításában mintegy 35 millió gyógyszermolekula elemzésével. Az eredményeket az elmúlt év végén adták át az USA Védelmi Minisztériumának további tanulmányozásra.

Becslések szerint a világon több mint 650 millió PC van használatban, és ezek mindegyike a World Community Grid projekt potenciális résztvevője. A grid számítástechnika gyorsan fejlődő technológia, amely önálló számítógépek ezreinek, sőt millióinak kollektív kapacitását képes összefogni egy hatalmas számítási bázissal rendelkező óriási virtuális rendszer létrehozásához. A grid-technológia a világ legnagyobb szuperszámítógépeink feldolgozóképességét jóval meghaladó kapacitás biztosítására képes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények