Wikileaks: nyilvánosak a magyar adatok is az állami kémprogramról

Augusztus elején az IT café is beszámolt arról, hogy a Twitteren a „@GammaGroup” nevű fiókban a tulajdonos(ok) megírták, hogy betörtek a kétes hírnevű Gamma International, az állami megrendelésre kémprogramokat szállító cég hálózatába, és megszereztek onnan mintegy 40 gigabájtnyi adatot – a programleírások, felhasználási útmutatók, árlisták stb. mellett a FinFisher/FinSpy elnevezésű szoftvercsomag egyes elemeinek forráskódját is. Mindezeket az információkat a hacker(ek) nyilvánosan elérhetővé tették több fórumon is. A kiszivárgott adatok alapján közölt tényfeltáró cikket nem sokkal később az index.hu, melyben megerősítették azt a korábbi feltételezést, hogy magyar vásárlói is voltak a főként kormányzatok és nagy szervezetek által használt, kémkedésre alkalmas programcsomagoknak.

Nyilvános

Az információszabadságért küzdő Wikileaks ma több nagyobb közleményben számolt be a megszerzett adatok elemzésének eredményeiről, és ezek között nyilvánvalóan a legérdekesebb az üzleti információk (ügyfélszolgálati levelezés stb.) alapján elkészített felhasználói lista.

A legtöbb felhasználó csak egy nyolc karakterből álló alfanumerikus nicket használt, de akadtak, akik nem voltak ilyen óvatosak, így azonosíthatóak – bár ezek nem maguk a megrendelők, hanem a közvetítő partnerek. Az ügyfélszolgálati adatok alapján a Wikileaks munkatársai több országot, illetve szervezetet tudtak azonosítani: Szlovákia, Mongólia, a katari állami titkosszolgálat, Dél-Afrika, Bahrein, Pakisztán, Észtország, Vietnam, az ausztrál rendőrség, Belgium, Nigéria, a holland rendőrség, egy szingapúri biztonsági cég, Banglades, az olasz és a bosznia-hercegovinai hírszerzés, valamint a magyar titkosszolgálat.

Mivel az adatok között szerepelnek a licencszerződések részletei is, a Wikileaksnél megbecsülték a gyártó bevételeit is az adott időszakban. Ezek szerint több mint 47,5 millió euróról van szó, illetve közel 100 millióról, ha azokat a licenceket is beleszámolják, melyek már lejártak, így a „törölt” rubrikába kerültek. Ezek az összegek azonban sokkal magasabbak lehetnek, mivel a licencárak nem tartalmazzák a támogatás és a betanítás költségeit.

Egy másik mai közleményben a Wikileaks a kémszoftverek eddig ismeretlen variánsait mutatja be és teszi közzé.

Zoltán és Péter

A Wikileaks táblázatának magyar rekordjában egyrészt megtalálhatóak azok az angol nyelvű üzenetek, melyek alapján az index.hu cikke született, másrészt kereskedelmi részletek olvashatóak benne.

A FinFisher Magyarországon

Ez utóbbiak szerint a magyar titkosszolgálat összesen öt licencet vásárolt. Ezek közül kettőt 2012 végén, melyek 2013 októberében jártak le. A maradék három ma is él, ezeket 2013 őszén, illetve decemberben aktiválták, és egy év múlva, vagyis idén ősszel, illetve decemberben járnak le. Az élő licencek vételára 208 500 euró (kb. 63 millió forint), a lejártakat is beleszámítva az összköltség 403 920 euró (kb. 123 millió forint).

Azóta történt

Előzmények