Felvásárolja az Intel modem üzletágát az Apple

A Santa Clara-i óriáscég bukott vele, de talán cupertinóiaknak sikert eredményez.

Nagyjából egy hónapja röppent fel az a pletyka, hogy az Apple érdeklődik az Intel, áprilisban kivégzett modem üzletága iránt. Ez abból a szempontból érdekes volt, hogy az almás cég nemrég kibékült a Qualcommal, de láthatóan keresik az alternatívákat, hogy megfelelő időben újra szakíthassanak.

Az Apple és az Intel most bejelentette, hogy megegyeztek a felvásárlással kapcsolatban, így a Santa Clara-i óriáscég modem üzletágának jelentős része, 1 milliárd dollárnyi készpénzért cserébe a cupertinóiak tulajdonába kerül.

Ez mind hamarosan az Apple-é lesz
Ez mind hamarosan az Apple-é lesz

A tervezet szerint az Apple megszerezné az Intel modemekkel kapcsolatos szabadalmait, a mérnöki csapatokat, a fejlesztéshez használt berendezéseket, illetve az épületek lízingelésére vonatkozó jogot. Az Intelnél maradnak viszont olyan szabadalmak, amelyekkel továbbra is tudnának tervezni modemeket a PC-k, illetve a beágyazott rendszerek piacára, továbbá az Apple nem kapja meg az 5G-s hálózati berendezéseket fejlesztő részleget, bár erre amúgy se lenne szükségük. Ilyen formában az üzlet részben egy társulás is, vagyis az Apple csak bizonyos részlegeket szerez meg teljesen.

Az Apple az akvizícióval 2200 dolgozót vesz át az Inteltől, ami elég jelentős, de a két cég bízik abban, hogy a hatósági engedélyek beszerzésével együtt még idén le tudják zárni az üzletet.

Innentől kezdve az Apple valószínűleg arra fog törekedni, hogy a lehető leghamarabb előálljanak egy saját 5G-s modemmel, akár integrált formában is, hiszen mostantól ez is lehetőség számukra. Utóbbi kedvezőbb is, mivel ilyen formában helyet lehet megtakarítani, amiből egy okostelefonban jellemzően nem sok van, viszont ilyenkor célirányosan kell tervezni az adott rendszerchipet, ami éveket vesz igénybe, vagyis az akvizíció igazi előnyeit nem fogjuk egyhamar látni.

Azóta történt