Egyetlen jelentés is megborította a Facebook-részvényeket

A kibocsátás utáni hektikus változások óta a Facebook részvényeinek árfolyama viszonylag stabil maradt, ám az elmúlt napokban lassú esés volt tapasztalható, ezek közül az egyik legérdekesebb, 2,8 százalékos hirtelen csökkenés az után történt meg, hogy egy befektetési vállalkozás közzétette jelentését, melyben azt mutatták ki, hogy az eltelt hat hónapban a felhasználók számának apadását tapasztalták. A „pánik” nem volt tartós, de figyelemre méltó, hogy a Facebook esése magával vitte a Zynga részvényeit is – e cég játékait főleg a Facebookon játsszák.

facebook

A történtek a Facebook-részvények értékének instabilitását jelezhetik, ugyanis a Capstone elemzőjének, Rory Mahernek jelentése mégiscsak egyetlen dokumentum, ami ráadásul – bár egyértelmű csökkenést mutat – nem is tartalmaz katasztrofális számokat, ugyanakkor a Facebook-penetráció magas szintje miatt a korábbi robbanásszerű növekedés nyilvánvalóan nem folytatható, kisebb hullámvölgyek pedig minden vállalkozás esetében lehetségesek.

Maher szoftveres követést használt fél évig több mint 200 országra kiterjedően, és azt találta, hogy abban a 23 országban, ahol a Facebook-penetráció 50 százaléknál magasabb, csak kilenc államban nőtt a felhasználók száma az elmúlt három hónapban, 14 ország stagnálást, illetve kismértékű visszaesést mutatott. Az Egyesült Államokban hat hónapra kivetítve 1,1 százalékos apadás tapasztalható. Azt érdemes ezekhez az eredményekhez hozzátenni, hogy két másik, a látogatottságot mérő elemzőcég (ComScore, ForeSee) is azt tapasztalta, hogy az elmúlt néhány hónapban enyhén ugyan, de csökkent az amerikai látogatottság.

Habár a Facebook számára nem örvendetesek ezek a számok, de nem tragikusak, ám hatásuk már annál inkább az lehet, ugyanis egyéb előrejelzések sem túl biztatóak. Az elmúlt hét kiemelkedőnek számító, több mint 8 százalékos árfolyamcsökkenését inkább ezek okozták, a tőzsdei és a szaksajtóban megjelent pletykák, melyek szerint július 26-án a cég legutóbbi negyedévéről beszámoló jelentésben csökkenő bevételről ad majd számot a vállalat.

A terjeszkedés elég nyilvánvalóan lassul a piac telítődésével, és már Mark Zuckerbergnek is meg kellett szólalnia nemrég, amikor arról beszélt, hogy a növekedési trend fenntartása attól függ, hogy a mobilos piacon, ahol nem igazán erősek, képesek-e robbantani.

Azóta történt

Előzmények