Európa kifogyott a régi IP-címekből

A múlt hét végén megkezdte a rendelkezésére álló utolsó IPv4-es címblokk kiosztását az IP-erőforrások európai felügyeletét ellátó RIPE Hálózatkoordinációs Központ. Az összesen 16,8 millió címet tartalmazó tartományt a korábbiaknál szigorúbb szabályok szerint porciózza ki a szervezet a tagok – jellemzően internetszolgáltatók, távközlési szervezetek, állami és oktatási intézmények, nagyvállalatok – között.

Hirdetés

Mostantól az érdeklődők legfeljebb egy igénylést adhatnak be, és maximum 1024 címhez juthatnak hozzá. A jelentkezőknek azt is igazolniuk kell, hogy felkészültek az IPv4-et leváltó IPv6-os protokoll használatára, és rendelkeznek IPv6-os címtartománnyal is.

Amint az ismert, az internetre csatlakozó összes eszközt egy egyedi IP-cím azonosítja. Az 1980-as években kidolgozott Internet Protocol version 4 (IPv4) körülbelül 4,3 milliárd cím kiosztását teszi lehetővé, ami akkoriban kimeríthetetlen mennyiségnek tűnt. Az elmúlt évek, évtizedek technikai fejlődésével azonban megtöbbszöröződtek a hálózatra kapcsolódó készülékek, és világossá vált, hogy rövidesen elfogynak a kiosztható címek. Az 1994-re kidolgozott új protokollverzió, az idén júniusban hivatalosan is elstartoló IPv6 nagyságrendekkel több, 340 szextillió (ami 1036-ont jelent) címet biztosít.

„Végre elérkezett ez a nap is” – mondta az utolsó IPv4-es blokk megnyitása kapcsán a BBC-nek a RIPE NCC ügyvezető igazgatója. Axel Pawlik hozzátette: korábban átlagosan tíznaponta osztottak ki 4 millió IPv4-es címet, ez alapján arra lehet számítani, hogy nagyjából negyven nap alatt elfogy a régi európai címkészlet.

A még elérhető címek számát a RIPE interaktív grafikonján nyomon lehet követni.

Előzmények