Európa holnap szavaz a szoftverszabadalmakról

Az EP-képviselők holnap szavaznak a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló – szoftverszabadalmi irányelv néven elhíresült – direktíváról amely egységes keretbe hivatott foglalni az uniós tagországok szabadalmi rendszereit. Az európai it-nagyvállalatok most attól tartanak, hogy a honatyák majd áldásukat adják az EU versenyképességi tanácsa által márciusban elfogadott ún. közös állásponthoz benyújtott módosító indítványok zömére, ezért annak örülnének leginkább, ha a teljes tervezet a szemétdombra kerülne.

Abban elméletben mindenki egyetért, hogy az Európai Szabadalmi Egyezménnyel összhangban nem engedhető meg a számítógépes programok szabadalmaztatása – ezek számára elegendő a szerzői jogvédelem –, a négy éve tartó vita elsősorban a tervezet szövegezésével és a fogalmak definícióval kapcsolatban lángolt fel. A nagyvállalatok szerint a közös álláspontot módosító indítványok nagy része olyan terminusokat vezetne be, melyek túlzottan leszűkítenék a szabadalommal védhető termékek körét. Az ellentábor – mely nagyrészt a nyílt forrású szoftverek híveiből és a kisebb vállalkozásokból áll, de bírja például az IBM és a Sun támogatását is – úgy véli, ezek nélkül maradnának olyan kiskapuk a törvény szövegében, melyek lehetővé tennék a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát.

Néhány vezető európai technológiai vállalat tegnap közleményben fejezte ki aggályait: szerintük a módosítások gyakorlatilag használhatatlanná teszik az irányelvet. Egy rossz törvénynél még az is jobb, ha egyáltalán nincs egységes uniós szabályozás – nyilatkozta a Reutersnek a Philips szóvivője, aki szerint a szellemi tulajdon a direktíva nélkül is védhető marad az egyes tagországokban érvényes törvények alapján. A módosítások elfogadásához a 732 képviselő közül legalább 367 támogatására van szükség.

Azóta történt

Előzmények