Nagy botrányt okoz az EU kiberbiztonsági terve

Májusra halasztották az EU felhős kiberbiztonsági címkézését érintő szavazást, egyre több a kritikus hang.

Az EU-nak számos olyan terve van, amely a tech szektort érinti. Ezek egyike, hogy kiberbiztonsági címkét vezetnének be, amelyek révén az Amazon, a Google és a Microsoft egymásra licitálhatnának a kiemelten érzékeny, EU-s felhős szerződések kapcsán. A gond az, hogy a részletekben senki nem ért egyet, és most a nemzeti kiberbiztonsági szakemberek szavazását is májusra halasztották.

A kiberbiztonsági minősítés (EUCS) révén a kormányzatok és cégek biztonságos és megbízható felhős szolgáltatót tudnának választani, de a követelmények kapcsán nincs egyetértés, ezért aztán előrelépés sem.

A hét elején a szakembereknek kellett volna a legújabb, ENISA által összerakott, soros-EU-elnök Belgium által módosított tervezetről szavazni – ez nem történt meg, így ez a következő lépés. Utána az EU-s tagországok vitatják meg a témát, majd az EB dönt a véglegesítésről.

Legutóbb a szuverenitási követelményeket vették ki a tervből, vagyis az amerikai tech óriásnak már nem kell összekapcsolt vállalkozást indítania EU-s céggel, hogy a régióban tárolja és dolgozza fel az ügyféladatokat, enélkül is járna a legmagasabb kiberbiztonsági minősítés.

A big tech üdvözölte a módosítást, de az EU-s felhős cégek és egyéb vállalatok (mint a Deutsche Telekom, az Orange és az Airbus) mind kritizálták azt, és a törvénytelen adathozzáférés veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Azóta történt

Előzmények