Érkezik a kínai Windows táblageneráció

Közel egy éve, tavaly áprilisban az Intel vezérigazgatója részletesen kifejtette, óriási lehetőségeket lát a kínai iparban, illetve az együttműködésben a kínai technológiai ökoszisztémával (China Technology Ecosystem). A bejelentés részeként elárulta, hogy elindítja az Intel Smart Device Innovation Centert Sencsenben (Shenzhen), amihez 100 millió dolláros befektetés is kapcsolódik, hibrid eszközök, táblagépek, okostelefonok és viselhető eszközök fejlesztését fogják majd végezni a gyárban. A Microsoft hasonló úton haladt, nem véletlenül kötöttek megállapodást akkoriban pont az Intellel és a Qualcommal.


[Galéria]

Csütörtökön arról számolt be a Microsoft és az Intel közös szervezésű eseményén, hogy hamarosan új márkákkal ismerkedhetnek meg a hazai fogyasztók. Kínában gyártott Windowsos táblagépek és telefonok jelenhetnek meg a hazai elektronikai boltokban. A helyszínen több forgalmazó is képviseltette magát, elhozták azokat az eszközöket, amelyekre számítani lehet. A 10 colos kijelző volt a legnagyobb, amivel találkoztunk, kisebbek is akadtak azonban szép számmal. A közös nevező a már említett kínai gyártás, a belbecs és az eddig Windows eszközöknél nem tapasztalt olcsóság. Különbség volt azonban a külcsín és az anyaghasználat terén is, akadt olyan gép, ami nagyon hasonlított a Surface Pro 3-ra, de voltak kevésbé egyedi kialakítású, ám még olcsóbb eszközök is.

A CMX kiállított gépei
A CMX kiállított gépei [Galéria]

„A Microsoft célja, hogy megújítsa a produktivitást, lebontsa azokat a technikai akadályokat, amelyek az embereket ma meggátolják abban, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, az idejükből. Egy mobil- és felhőorientált világban ezek az eszközök elérhető áron tesznek eleget az egyéni felhasználók és a vállalatok mobil élet- és munkastílus iránti igényeinek. Számunkra lényeges, hogy olyan szolgáltatásokat futtatnak, amelyek képesek értéket teremteni a felhasználók számára a privát életükben és a munkájukban egyaránt. A felhőszolgáltatások révén, mint például az Office 365 egy TeraByte OneDrive tárhellyel, az Xbox Live alkalmazások és az Azure, a felhasználók már helymegkötöttségek nélkül dolgozhatnak vagy szórakozhatnak” – hangsúlyozta Bábel Gabriella, a lakossági üzletág igazgatója.


[Galéria]

A rendezvény egy teakóstolóval egybekötött előadással kezdődött, ennek a végére kiderült, hogy ma már a teát és az okoseszközöket is hozzáférhető áron importálják Kínából. A fogyasztói igények (sok kérés érkezett a Microsofthoz) abba az irányba mutattak, hogy a vásárlók olcsón akarnak Windows eszközöket venni. A CTE révén ez a kívánalom teljesülhet, ráadásul a tavaly júniusi licenszelési megállapodások jegyében az Office irodai programcsomag az aktiválástól számított egy évig ingyenes. Az elmúlt fél évet figyelembe véve a CTE táblagépek aktiválási aránya jelentős fejlődésnek indult a Windows 8 illetve 8.1-el szerelt eszközök tekintetében, míg a nyáron a nullához közelített a CTE gépek aránya, addig januárban már 29 százalékra nőtt hazánkban. Ezzel Európában az élmezőnybe tartozunk, az elmúlt hat hónap átlagát tekintve a görögök, a románok és a szlovákok előztek csak meg. Ehhez persze hozzájárult, hogy decemberig szinte nem is lehetett Magyarországon olcsó Windowsos tabletet kapni, így a feltörekvő új márkák térhódítása még impresszívebb adat.

Utok 800Q
Utok 800Q [Galéria]

A Windows 8-as ökoszisztéma nagy előnye, hogy a felhasználó ott folytathatja a munkát (vagy játékot), ahol abbahagyta az egyik eszközén. Erről Tóth András, a Windows üzletágvezetője beszélt, aki úgy fogalmazott: „A Windows 8 az egységesítés előhírnöke volt.” A Microsoft hazai dolgozói egyaránt nagyon várják már, hogy megjelenjen a Windows 10, amivel ténylegesen és gördülékenyen valósulhat meg az eszközök közötti váltás élménye. Példának demózták a Meego Pad HDMI PC-t, ez az eseményen látott többi eszközzel együtt az Intel Z3537-es processzorcsaládjára épül. Tóth elmondta még, hogy a tapasztalataik szerint, aki bármilyen eszközön megkedveli a Windows 8-at, az utána sokkal inkább figyel, hogy a telefonja, táblagépe, vagy éppen a laptopja is ezt a rendszert használja. Sok pozitív visszajelzést kapnak, a Windows 10 indulásától pedig még több ilyet várnak.

Bár a rendezvényre az Intel Atom processzorokkal szerelt eszközöket hozták el a cégek, hamarosan érkeznek a Core M szívvel ellátott darabok is, ami még hosszabb üzemidőt és további teljesítménybeli javulást is magában hordoz. A 60-80 ezres sávban is megjelennek tehát a csatlakoztatható billentyűzettel működő táblák, amivel a tartalomgyártás is egyszerűbbé, olcsóbbá válik.

Azóta történt