LTE-nagyhatalom lesz Észak-Amerika

Hirdetés

Egy év alatt mintegy 40 százalékkal 2 milliárdra nőtt a szélessávú mobilnet-előfizetések száma, és ez a szám az Ericsson tegnap nyilvánosságra hozott mobilitási jelentése szerint 2019-re megnégyszereződik. Idén szeptember végére körülbelül 6,6 milliárd mobiltelefon-előfizetés volt a világon (ennek egyre nagyobb része M2M, azaz gép-gép közötti kapcsolat megvalósításában játszik szerepet), ez a vállalat előrejelzése szerint 9,3 milliárdra nő a következő hat évben. 2013 harmadik negyedévében 113 millióval nőtt az előfizetések száma, ebből 30 milliót Kína ad, ahol 88 százalékos a penetráció. Jelenleg az okostelefonok képviselik az összes előfizetés 25-30 százalékát, a készülékértékesítés arányában pedig mára átléptük a lélektani 50 százalékos határt, és már több okostelefon fogy, mint hagyományos készülék. 2019-ben várhatóan 5,6 milliárd okostelefon lesz a felhasználóknál, ez a szám most 1,9 milliárd, a hagyományos mobiltelefonok mennyisége pedig nagyjából 3 milliárdra csökken ugyanezen időszak alatt. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában 2019-re szinte az összes készülék okostelefon lesz.


[+]

Kelet-Közép-Európában még a GSM/EDGE a legelterjedtebb technológia, Nyugat-Európában pedig a WCDMA/HSPA a vezető megoldás. Utóbbi régióban az Ericsson várakozásai szerint 2019-re 55 százalékos lesz az LTE lefedettség, Észak-Amerikában viszont 85 százalék – ennek az az oka, hogy a két régióban jelentősen eltért a mobilhálózatok fejlődése, és főleg az okostelefonok térhódítása óta az Egyesült Államokban elképesztően megugrott a szélessávú mobilnet-előfizetések iránti igény, ahogy egyre több és több ottani felhasználó használja mobil eszközeit tartalomfogyasztásra a számítógépek helyett. Ezt tükrözik az ottani tarifacsomagok is, az 50-80 dolláros előfizetések mellé az európaiaknál általában jóval nagyobb adatforgalom is jár, de ez a különbség a jövőben valószínűleg csökkenni fog, mert a piacot a videóstreaming sávszélesség-szükséglete hajtja előre, ahhoz pedig a néhány száz MB-os csomagok nem elegendőek. Persze jogos a felvetés, hogy aki otthon filmet akar nézni, az köttessen be valamilyen kábeles elérést, azonban ahogy a tabletek egyre jobban kiszorítják a számítógépeket a tartalomfogyasztásban és a kommunikációs tevékenységek területén, úgy jogosan merülhet fel az igény a felhasználók részéről, hogy ne kelljen két internet-előfizetést fenntartania a teljes élményhez. Jelenleg összesen 150 millió aktív LTE-előfizetés van, ebből 25 milliót 2013 harmadik negyedévében kötöttek.


[+]

Az ázsiai térségben Dél-Korea hagyományosan a különböző, sávszélességet és lefedettséget vizsgáló listák élén áll, nincs ez másként a mobilinternettel sem. Az országban már ma 50 százalékos az LTE-penetráció (a technológiai újdonságok iránt szintén fogékony és az új fejlesztések implementálásában élen járó Japánban például csak 20 százalék), Kínában pedig 2019 végéig 700 millió új LTE-előfizetőre számítanak.

A Közel-Kelet, Afrika és Dél-Amerika piacai meglehetősen nagy szórást mutatnak, jelenleg túlnyomó részben a GSM/EDGE technológia a domináns, de a következő 5-6 évben ezeken a területeken is nagy változás várható, és 2019-re az előfizetések döntő többsége WCDMA/HSPA vagy LTE lesz.

A mobilhálózati adatforgalom stabilan nő, éves szinten 80 százalék volt az emelkedés, és 2013 harmadik negyedévében a havi növekedés magasabb volt, mint 2009-ben az utolsó három hónap teljes adatforgalma. 2019-re a havi mobiltelefonos adatforgalom a mostani tízszeresére ugrik, az előfizetőnkénti havi átlag pedig a mostani 600 MB-ról 2,2 GB-ra nő.


[+]

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jövőre a magyarországi helyzetről is készül egy, a globálishoz hasonló részletességű kutatás, így egy év múlva a magyar helyzetet illetően is jobban képben lehetünk majd.

Azóta történt

Előzmények