Elutasították a brit adatmegőrzési javaslatot

Az Európai Parlament a héten elutasította a távközlési adatok megőrzését szabályozni hivatott, tavaly áprilisban Franciaország, Anglia, Svédország és Írország kormányai által benyújtott törvényjavaslatot – írja a BBC. A képviselők szerint a direktívaterv indokolatlanul hosszú tárolási időt ír elő. Noha a parlamenti döntés nem kötelező érvényű, a tagországokat várhatóan az Európai Bizottság által beterjesztett alternatív – és racionálisabb megőrzési időt előíró – javaslat támogatására ösztökéli majd.

A brit tervezet a felhasználó azonosítására alkalmas távközlési adatokat legalább 12, legfeljebb pedig 36 hónapig őriztetné a szolgáltatókkal. A vezetékes és mobilhívásokat, valamint az internetes kommunikációt nem rögzítenék, csupán a kapcsolatfelvétel időpontját és a felek telefonszámát, illetve IP-címét. Kritikusai szerint a javaslat egyrészt szabadságjogokat sért, másrészt pedig aránytalanul nagy költségeket róna a szolgáltatókra.

Az Európai Bizottság által a múlt héten ismertetett alternatív tervezet rövidebbre szabja a kötelező megőrzés idejét: a telefonhívásokkal kapcsolatos információkat egy évig, míg az internetes adatokat fél évig kellene tárolni. Az adatmegőrzési törvényjavaslat része annak a tucatnyi terrorellenes intézkedésnek, melyek gyors bevezetését az EU kormányai a londoni robbantások után határozták el.

Azóta történt

Előzmények