Elégedetlen a GriffSoft elnöke

Egy tipikus, közepes nagyságú magyar szoftvercégnek nincs félnivalója az Európához való csatlakozástól. A nagy halak nem jöttek ide bekapni a kicsiket. Megjelentek ugyan, de mint szakmai befektetők, akik egyedül nem boldogulnának a számukra ismeretlen kelet-európai piacon – állítja Szajbély György, a vállalati szoftvereket fejlesztő GriffSoft Informatikai Rt. elnöke.

A társaság az előirányzott egymilliárdos bevétel közelében járt év végén. December végéig 800 millió forint forgalmat bonyolítottak le, ám ezen túl megkötöttek több szerződést is, amelyek eredménye 2005 elején folyik majd be. "Ezeket is ideszámolva gyakorlatilag meglesz a tervezett egymilliárdos bevétel, s ez az előző évihez képest közel negyvenszázalékos forgalomnövekedést jelent" – mondja a társaságát tipikus közepes magyar szoftvercégként jellemző Szajbély. Hozzátette: a GriffSoft azon kevés hazai informatikai cégek közé tartozik, amelyek az elmúlt évben létszámbővítést hajtottak végre. Ennek mértéke közel tízszázalékos volt.

Szajbély mégsem elégedett. "Nagyobb tortára számítottunk, tízszer ekkorára, legalább is a magyar vállalkozók piacán – mondja. "Azt gondoltuk, hogy sokkal több pályázat lesz a vállalatirányítási rendszerek piacán. A kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) nyújtott támogatások messze elmaradnak az ígért, illetve a kívánatos mértéktől, ráadásul a rendszer nem ügyfélbarát. Ahhoz, hogy egy cég 20 millió forintos támogatást kaphasson, legalább 24 millió forinttal kell rendelkeznie – legalább bankgarancia formájában – a pályázat elbírálásának idejére. Ez pedig rendszerint sajnálatosan hosszú idő, az indokoltnál többszörösen hosszabb, gyakran több, mit fél esztendő. Pont a kicsi és közepes vállalatok nem tudnak ekkora összeget ennyi időre félretenni. Az a piacbővülés tehát, amit az uniós pályázatoktól reméltünk, még várat magára, mert a kis- és közepes vállalatok nem tudtak megjelenni, mint vevők."

A súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok és államigazgatási szervezetek egyre többet költenek informatikai megoldásokra. A gondjaik és a vásárlási kedvük között fellelhető ellentét látszólagos. Éppen szegénységük készteti őket arra, hogy korszerű szoftverekkel átláthatóvá tegyék gazdálkodásukat, s így világosan lássák, hol a tartalék – jelentette ki Szajbély.