Tömeges elbocsátás a pécsi Elcoteqnél

A Dunántúli Napló már a hét végén hírt adott arról, hogy Baranya megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, a pécsi Elcoteq tömeges elbocsátásra készül, s azóta ezt a hírt a vállalat vezetői is megerősítették: körülbelül 700 ember kerül utcára a gazdasági okokból meghozott döntés következményeképpen.

A finn bázisú Elcoteq, a Nokia beszállítója már a válság kezdete óta folyamatos defenzívában van, s az év eleje óta nemcsak drasztikus méretű létszámleépítéseket hajtottak végre, hanem gyárakat is bezártak a csökkenő keresletre hivatkozva. A csúcsidőszakban, 2007-ben a cég a Dél-Dunántúlon foglalkoztatott már hétezer embert is, ám a mostani elbocsátás után négyezer alá csökken az alkalmazottak létszáma. Talán csak az vigasztalhatja a Magyarország iparilag egyik legelmaradottabb régiójában élőket, hogy az Elcoteq marad, hiszen Romániában bezárták gyárukat, a tallinnit pedig eladták. E tranzakciók hírére sokan reménykedtek abban, hogy a pécsi egység lesz most már az európai gyártás központja – s ez talán így is van, ám a racionalizálás e leányvállalatot sem kerülte el.

Az elbocsátásokról egyébként Matteo Fulton, a pécsi ügyvezető igazgató belső levélben tájékoztatta a dolgozókat, s ezek szerint az előírt eljárás lefolytatása során várhatóan 400 fő saját dolgozótól és 300 fő bérelt kollégától lesznek kénytelenek megválni. A csoportos leépítést, a szabályozásnak megfelelően, bejelentették a munkaügyi központnak, ám mivel még tárgyalásokat kell folytatni az üzemi tanáccsal, a végleges számot csak később jelenthetik be. A hirszerzo.hu információi szerint a vezetőség egyéb humánus szempontokat is figyelembe vesz, és az üzemi tanáccsal együtt kialakít egy úgynevezett védett csoportot is, például nem bocsátja el egy házaspár mindkét tagját, és az egyedül gyermeket nevelő nők állása is megmarad.

Azóta történt