Éhségsztrájk a szabad internetért

Gyorsan romlik annak a kubai újságírónak az állapota, aki közel másfél hónappal ezelőtt kezdett éhségsztrájkba az internethasználat helyi korlátozásának megszüntetését követelve. Guillermo Fariñas, a Cubacan Press független hírügynökség munkatársa január 31. óta nem fogyasztott ételt. Miután február második hetében elvesztette eszméletét, kórházba szállították, és azóta is infúziós táplálást kap. Mivel semmiféle gyógyszert nem fogad el, állapota tovább romlott, és a Reuters beszámolója szerint a múlt hét csütörtöke óta az intenzív osztályon kezelik.

Fariñas akciója kezdetén levélben fordult Fidel Castróhoz. Ebben azt kérte, hogy szabadítsák fel az internetet minden kubai számára, és ne akadályozzák a független újságírókat anyagaik elektronikus továbbításában. Az elkeseredett zsurnaliszta jelezte: az ügyért kész meghalni is. Castro korábban azzal indokolta a nethasználat korlátozását, hogy az ország csupán korlátozott sávszélességhez fér hozzá, mivel az amerikai szankciók miatt kénytelen a tengeralatti üvegszálas kábel helyett műholdas kapcsolatra hagyatkozni.

Fariñas azt követően kezdett éhségsztrájkba, hogy a hatóságok január végétől nem engedték, hogy az ügynökség munkatársai – amint azt korábban tették – elküldjék tudósításaikat egy helyi nyilvános internet-hozzáférési pontról. A Riporterek Határok Nélkül (RHN) nemzetközi újságíró-szerveret Kubát az internet ellenségeinek tartott országok között tartja nyilván. A közép-amerikai országban csak pártengedéllyel lehet hozzáférni a világhálóhoz. A hozzáférési kódok viszonylag egyszerűen beszerezhetők a feketepiacon, de a törvénysértést kockáztató felhasználók is csupán egy cenzúrázott internetet érnek el.

Azóta történt

Előzmények