Egyre digitálisabb Győr

A 2003-ban ppp-projektként indult digitális Győr projekt, melynek végső célja az egész városban elérhető, széles sávú internet-hozzáférésen alapuló szolgáltatások feltételeinek megteremtése, decemberben új fejlesztésekkel folytatódik. A szeptemberben bemutatott rendőrségi térfigyelő rendszer és információs terminálok mellett most a közterületi tájékoztatás javítására újabb, a mozgássérültek számára is hozzáférhető információs oszlopot helyeznek ki a város forgalmas és turisztikailag kiemelt fontosságú pontján, a Kazinczy utcában. A terminál funkciója a néhány hónappal ezelőttihez képest bővül: míg ez idáig a Győrrel kapcsolatos közérdekű információkhoz juthattak hozzá a felhasználók, mostantól mindegyik információs bázison keresztül, minden .hu-ra végződő doménű weboldal látogatható lesz. A projekt későbbi szakaszában elektronikus önkormányzati szolgáltatások is elérhetők lesznek az információs oszlopokon.

Decemberben megvalósul még a projekt egy másik, a város fokozottabb biztonságát megvalósító eleme: december 20-án olyan tűzoltási bevetést támogató rendszert vezetnek be, amely alkalmas lesz arra, hogy a tűzfészek közelében tartózkodó tűzoltó sisakkamerájáról közvetített kép a parancsnoki jármű számítógépének monitorján megjelenjen.

A projekt irányítói következő lépésként Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs hálózat beindítását határozták el. Ezt követően pedig egy olyan tömegközlekedései rendszert kívánnak kiépíteni, mely lehetővé tenné, hogy a forgalomirányítás valós idejű információkat kapjon a tömegközlekedési járatok telítettségéről és pillanatnyi helyzetéről. A rendszer magába foglalja majd valamennyi hivatal már kiépített digitális hálózatát, s ez által megteremtődik az úgynevezett elektronikus önkormányzati ügyintézés technikai lehetősége.

Előzmények

  • Győr az Intel városa

    A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.