Jogi problémák miatt állították le az e-napló rendszerét

Leállt az osztálynaplókat helyettesítő számítógépes szolgáltatás, az elektronikus napló a szoftverbeszerzés problémái miatt. Ezért több száz iskola nem tudja regisztrálni a tanulókat – írja a nol.hu tudósítása.

Licencproblémák

Az Educatio Nonprofit Kft., az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) háttérintézménye a következő szöveggel fogadja a látogatókat honlapján: „A folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt a jogtulajdonos Netkir Zrt. nem járult hozzá a Magiszter.net rendszer 2014. augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez, ezzel Társaságunk licencjoga a szolgáltatásra megszűnt, a rendszer elérése jelenleg szünetel.” A több száz oktatási helyen az e-naplók leállását okozó rendszerhiba a problémát elsőként bemutató index.hu cikke szerint egy balul sikerült közbeszerzés következménye, amely mögött egy kontár módon végrehajtott piacátrendezési kísérlet is felsejlik.

Leállították az e-napló rendszerét

De miről is van szó? E-naplónak hívják az iskolák számítógépes adminisztrációs rendszerét, amely az oktatás során keletkező összes adatot digitális formában tárolja. Az EMMI oktatási államtitkárságáról Pölöskei Gáborné július végén levelet írt az iskolaigazgatóknak, és lényegében megígérte, hogy az e-naplók területén megtartja a versenyt, és nem számolja fel a piacot, ahol sokféle szoftvercég versenyez az iskolák kegyeiért. A levél kitér arra, hogy az Educatio Nonprofit Kft. költségvetési pénzből megveszi az iskoláknak az általuk preferált szoftvereket. (Az idei kálvária állomásait egyébként egy érintett, Horváth Tamás iskolai rendszergazda kiválóan foglalta össze blogjában.)

Verseny, de mégse

Ám, ahogyan az index.hu cikke rámutat, már ekkor a tervek között szerepelhetett a tankönyvpiacnál látott uniformizálás, hiszen a levélben az áll: „amíg minden igényt kielégítő, egységes rendszert nem tudunk felmutatni, az intézmények saját tapasztalatuk alapján döntenek” a használni kívánt szoftverekről. Csakhogy a szoftverek beszerzésére kiírt eljárásokat – kilencből nyolcat – a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette, mert a kiírásokat versenyellenesnek minősítette.

Korábban az iskolafenntartók zöme egy Taninform nevű szoftvert használt – írja a nol.hu. A központosítás után az államtitkárság a Magiszter.net szoftverét tette elérhetővé az iskoláknak, akkor azonban az Educatio még képes volt megoldani, hogy az intézmények korábban használt rendszereiből az adatokat az újba átmentse. Ám a Magiszternek lejárt a licence, ezért nem tudták tovább biztosítani a rendszer működését. Az állam azt szerette volna, hogy a Magiszter átmenetileg ingyen szolgáltasson tovább, ám a cég erre nem volt hajlandó. Így az Educatio – a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásra hivatkozva – lekapcsolta a rendszert.

Szakértők szerint a közoktatásban már ezekben a napokban is problémát okozhat az e-napló működésképtelensége, hiszen például a pótvizsgák eredményét nincs hova beírni (ahol átálltak a digitális naplózásra, ott a papíralapú nyilvántartást megszüntették). A tanévkezdés pedig gyakorlatilag lehetetlen napló nélkül, hiszen sem a tanárok által elvégzett munkát, sem a diákok eredményeit nem tudják majd rögzíteni – nem beszélve arról, hogy a fenntartónak kötelezően elküldendő adatok és nyilvántartások fő forrása is az e-napló.

Választék az lenne

A magyar közoktatásban többféle e-naplót használnak: a nol.hu által megkérdezett jelentős szoftverszállító szerint nagyjából nyolc nagyobb és megszámlálhatatlan kisebb rendszer fut párhuzamosan. Olyan iskola is szép számmal akad, amelyik saját magának írt vagy rendelt teljesen egyedi szoftvermegoldást. Nem tűnt logikátlannak az a törekvés, hogy az Educatio megpróbálja egységesíteni a kínálatot, az viszont egyáltalán nem világos, hogy erre a célra miért a Klik és a szaktárca által is preferált Magiszter nevű szoftvert választották ki, a programmal ugyanis a hvg.hu korábbi cikke szerint régebben is akadtak problémák.

Egy másik nagy piaci szereplő szerint valójában nincs szó arról, hogy 400-500 iskolában állt le az e-napló a fent említett közbeszerzési elcsúszás miatt: lehetséges, hogy ennyi intézményben vették vagy kapták meg a szoftvert, ám sokkal kevesebb helyen használják a működési és kompatibilitási gondok miatt.

Azóta történt

  • Szex nélkül indul az új tanév

    A mai naptól az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve.

  • Baltás gyilkos az ötödikesek informatika tankönyvében

    A szerző nem érti a felháborodást, mivel a már harmadik kiadásánál tartó könyv és melléklete mindeddig csak pozitív visszajelzést kapott.

  • Egymilliárdba kerül a Neptun átalakítása

    Az állam a közoktatásba is bevezeti az eddig csak a felsőoktatásban működő rendszert, ám az implementációt meg kell fizetni.