Don Quijote is belovagolt a Google birodalmába


A madridi Complutense Egyetem könyvtára az első nem angol anyanyelvű országban található intézmény, mely csatlakozott a Google könyveket digitalizáló projektjéhez. A spanyol egyetem könyvtára rendelkezik a Nemzeti Könyvtár után az ország legnagyobb könyvállományával, 3 millió munkának adnak otthont. Az értékes spanyol nyelvű gyűjtemény mellett francia, latin, olasz és angol nyelvű könyvek ezrei sorakoznak a polcokon.

A Google szóvivőjének keddi tájékoztatója szerint, bár vannak már a digitális könyvtárban más, nem angol nyelvű könyvek is, ám e megállapodás következtében a spanyol nyelvű anyag mellett – mely nyilvánvalóan az angol után most már a legnagyobb súllyal rendelkezik majd – az egyéb nyelvű könyvek száma is megszaporodik. A Google feltehetően nem véletlenül egy spanyol könyvtárral kezdte meg a nem angol nyelvű könyvtárak digitalizálását, hiszen a világon több mint 400 millióan beszélik a spanyolt anyanyelvként.

Amint arról nemrég beszámoltunk, a madridi egyetem többek között az Oxfordi Egyetem, a Harvard, a Stanford Egyetem, a Michigani Egyetem, a Kalifornai Egyetem és a New York-i Közkönyvtár után csatlakozott az amerikai keresőcég nagyszabású (s nem kevés vitát kiváltó) vállalkozásához, melyben a hírek szerint nemsokára a világ egyik legnagyobb és legszínvonalasabb könyvtára, az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára is részt fog venni.

Az eddigi támadások leginkább amiatt érték a Google-t, mert olyan könyveket is beszkenneltek, melyeket még véd a copyright. A Google viszonylag könnyen kivédte ezeket a vádakat, mert azt állítják, hogy a világhálón a jogvédett könyveknek csak a katalógusa és néhány mintaoldala érhető el, s ők addig nem engedik a hozzáférést, amíg az adott munkát védi a szerzői jogi korlátozás. Vannak olyan könyvek, amelyek a Google Books új szolgáltatásának köszönhetően már teljes egészükben letölthetőek .pdf formátumban, de ezek olyan klasszikusok, melyek már nem állnak a szerző jog oltalma alatt (például Dickens regényei).

A kiadók viszont fenntartják azon véleményüket, hogy a könyvek beszkennelése a legsúlyosabb szerzői jogi törvénysértés. Sokan közülük saját digitalizálási projektet indítottak, hogy a fogyasztókat a saját weboldalukra csábítsák. A kiadók felháborodásának az lett a következménye, hogy a Google projektjében részt vevő könyvtárak többsége már nem engedélyezi jogvédett könyvek szkennelését, csakis a copyright által már nem érintett állományukat bocsátják a Google rendelkezésére – kivéve a Michigani Egyetemet, amely továbbra is kitart amellett, hogy teljes állományát digitalizálja a program keretében.

Azóta történt

Előzmények