Detonator: tűzforró nVidia kártyák

A probléma maga nem nagy, ám mégis maradandó "alakváltozást" okozhat a GeForce FX grafikus kártyákban. A hibát a 3D-s képernyővédő 2D-s környezetben való futtatása okozza. Ekkor ugyanis a képernyővédőt nem mint 3D-s alkalmazást, hanem, mint 2D-s programot ismeri fel a Detonator 43.45. Ennek "csupán" annyi a hatása, hogy öt-tíz másodpercen belül lekapcsol a videokártya hűtőrendszere, így a chip annyira felforrósodhat, hogy gyakorlatilag tönkremegy a termék. Ismeretes, hogy a GeForce FX 5800 Ultra-nál csak a 3D-s módban kapcsol be a hűtő, a 2D-nél nem.

A PC Ekspert horvát internetes oldal munkatársai elvégeztek egy kísérletet. A Matrix Reloaded nevű 3D-s képernyővédő futtatásával sikerült elérniük, hogy a GeForce FX 5800 Ultra 95 fokra(!) melegedjen, ami 30 fokkal több, mint az engedélyezett maximum! A Hard Tecs 4U német internetes oldalnál pedig "csekély" 105 fokig(!) jutottak. Célszerű tehát a 43.45-ösnél régebbi Detonatort használni mindaddig, amíg az nVidia mérnökei ki nem javítják ezt a nem mindennapi hibát. Például a 42.68-as változatú Detonator ilyen szempontból hibátlan.

A K-Hardware német oldalon időközben megjelent a hír a Detonator XP 43.51-es verziójáról, amely használható Windows 2000, XP, 98 és Millennium operációs rendszereken és már optimalizálták az NV35 chipre, illetve a DirectX 9-re is. Arról, még egyelőre nincsenek információk, hogy az új driver megoldja-e a GeForce FX 5800 és 5800 Ultra videokártyákat érintő előbbi problémát.

Kissé fura ugyanakkor, hogy egy 500 eurós termék - egy emberi hiba folytán - pár másodperc alatt megsemmisülhet és a problémának még csak nincs is garanciális vonzata! Mindenesetre, mivel csak a GeForce FX 5800 és 5800 Ultra használ külön 2D és 3D üzemmódot, reméljük, hogy ez a hiba a többi FX-kártyát nem érinti.


Forrás: www.chip.de

Azóta történt

Előzmények