Beperelték a Western Digitalt az SMR-es Red HDD-k miatt

Még áprilisban írtunk arról, hogy a merevlemezgyártók jelölés nélkül keverik az SMR-t és a PMR-t, ami nem túl szerencsés, hiszen a potenciális vásárlók számára fontos információról lehet szó. A Western Digital az események hatására úgy döntött, hogy tisztázza a helyzetet, és korábban kiadtak egy dokumentumot, amely gyakorlatilag tisztázza, hogy melyik HDD-jük használ SMR technológiát.

A fentiektől függetlenül a Hattis Law beperelte a céget, amiért – állításuk szerint – titokban bevezettek pár SMR technológiára épülő HDD-t a NAS-okba szánt Red sorozaton belülre, a hagyományos PMR-es társak mellé. Ugyanezt felróják a Blue és a Black sorozat esetében is.

A frissebb tesztek szerint az SMR-es Red merevlemezek több szituációban szépen teljesítenek, de bizonyos méretű, leginkább 100 GB-os vagy nagyobb fájlok másolása, ezen belül is írása során érezhető a hátrányuk a PMR-es társakhoz viszonyítva, illetve kifejezetten rosszul teljesítenek a RAID resilvering során, ahol az adatokat egy merevlemezről a másikra kell helyezni. A ServeTheHome mérései szerint ez akár napokig tartó procedúra is lehet, bár kétségtelen tény, hogy a feladattal hibátlanul végez a meghajtó.


(forrás: ServeTheHome)

A fő álláspont az lehet, hogy a Western Digital hamisan reklámozta ezeket az SMR technológiával dolgozó Red HDD-ket egy olyan célra, amelyekre nem is alkalmasak. Persze valószínű, hogy bizonyos RAID konfigurációkban ezek is jól működnek, de a tipikus gyakorlati környezetekben nem nyújtanak optimális teljesítményt, és erre a gyártó nem hívta fel a potenciális vásárlók figyelmét.

A Hattis Law várja az érintett felhasználók jelentkezését, akik felperesként részt vennének a cég elleni csoportos keresetben.