Bálnák az interneten

A Greenpeace környezetvédelmi csoport elindított egy weboldalt, amelyen műholdas segítséggel 19 púpos bálna rendes évi vonulását lehet figyelemmel követni. A bálnák mostanában vonulnak a Csendes-óceán déli részének melegebb vizeiből az Antarktisz irányába, a hidegebb tengerekbe.

A szervezet egyik célja, hogy tiltakozzon a japán bálnavadászat ellen, épp emiatt az adatok a webes térképen némi késleltetéssel jelennek csak meg, hogy ne vezessék a halászhajókat az állatokhoz. A Greenpeace kutatóinak szilárd meggyőződése, hogy nem kell ahhoz megölni az állatokat, hogy tanulmányozhassák őket, sőt – mindez arra a tervre replika, mely szerint a japánok körülbelül ezer bálnát (50 púpos bálnát, valamint körülbelül 935 csukabálnát) kívánnak kutatási célból a most következő nyáron kifogni a déli tengerekből. A hajók már úton vannak, ám az ellenzők szerint a kifogott bálnák nem kutatási célokat szolgálnak, hanem húsuk valójában a japán éttermek konyháiba és a szupermarketekbe tart.

A „Great Whale Trail” elnevezésű projekt oldalán egyenként lehet követni a kiválasztott állatokat, akiknek mindegyikéről létrehoztak egy személyes adatlapot is – itt a legtöbb állatnak még nincs neve, a szimpatizánsok javasolhatnak nevet. Kívánságra e-mailben értesítést is küldenek a nagy utazás aktuális eseményeiről.

A veszélyeztetett fajnak számító púpos bálnák populációja az utóbbi időben jelentősen megnőtt (30 és 60 ezer körülire becsülik a számukat), ám míg a japán kormány ezek után már halászhatónak tartja őket, a környezetvédők szerint ez még mindig roppant kevés, továbbra is a kihalás fenyegeti ezt az állatfajtát.

Azóta történt

Előzmények