A Microsoft új esélyt ad az XP-nek? Ugyan, dehogy.

Bár véleményem szerint már hóttunalmas téma az XP kontra Vista ügy, nincs már olyan érv, ellenérv, feltételezés, jóslat stb., ami el nem hangzott volna, le nem írták volna, de úgy tűnik, az XP mégis csak olyan szoftverré vált, amely már túlmutat önmagán, szinte stratégiai kérdésnek tűnik időnként. Mintha nem is egy olyan „használati tárgyról”, egy eszközről volna szó, ami valamire jó, oszt kész, hanem valami sokkal fontosabbról. S ez így is van, hiába, ilyenek vagyunk, a tárgyainkat be kell emelnünk a személyes szféránkba, emberi dolog.

S a hullámok nem csitulnak, mivel elég a gyártó cég, a Microsoft elnök-vezérigazgatójának – aki európai körútján tartózkodik éppen – Belgiumban elejtett néhány homályos mondata, s máris elindul a találgatáslavina.

Steve Ballmer ugyanis olyasmit talált mondani, ami felébreszthette a reményt az XP-rajongókban. Először talán a Reuters idézte szavait: „Az XP meg fog halni. Ezt bízvást kijelenthetjük. Ha a fogyasztók visszajelzései mást mutatnak, akkor mi még mindig változtathatunk, de jelenleg az új XP-eladások befejezését tervezzük.” Majd hozzátette, hogy a kiskereskedők önállóan döntöttek úgy, hogy inkább a Vistát ajánlják az XP helyett, s ez az eladásokon is látszik.

Ennyi történt, nem több. Ballmer nem állította, hogy újabb határidő-meghosszabbítás lesz, csak – ahogy az Ars Technica szemléletesen megfogalmazta – egy bezárt ajtóban elfordította a kulcsot, de az ajtó továbbra is zárva marad, hiszen az XP-hez való visszatérés feltétele a Vista teljes bukása lenne – de ennek még halvány nyomai sem látszanak, sőt. Persze nem csak egy út van, hiszen a Microsoft épp az utóbbi időben fordult az olcsó számítógépek mind komolyabban fellendülő piaca felé, s ott a költségek és a kis tudású és igényű hardver miatt akár jelentős szerepe is lehet még az XP-nek.

Azok is nagyon megszerették a Ladát, akiknek annak idején az volt, s volt időszak, amikor nem is számított rossz kocsinak, ám azt nem mondhatnánk, hogy ma is korszerű autónak nevezhetjük. Igen, ez az egész hercehurca azt a sokszor leírt tényt bizonyítja, hogy a folyamatosan fejlesztett és javított XP kiváló szoftverré forrta ki magát, amely ráadásul az évek során a mindennapok és a céges munka szerves összetevőjévé vált – ahogy az elején írtam, megkedveltük, ismerős a pofázmánya, ragaszkodunk hozzá –, még ha fura is ilyet leírni egy szoftverről. De új időkhöz új programok kellenek.

S ha valaki tudja, hogy ez így van, akkor Steve Ballmer tudja.

Azóta történt

Előzmények