Az internetre megy az öttusa-vb

Az Albacomp biztosítja 2008 legnagyobb hazai rendezésű sporteseményének, az MVM öttusa-világbajnokságnak a teljes informatikai rendszerét, ezzel együtt a székesfehérvári cég üzemelteti az eseményről tudósító weboldalt is – jelentette be a vállalat ma újságírók előtt.

A 2008. május 29. és június 3. között megrendezésre kerülő világverseny számára fejlesztett portál feladata a rendezvény informatikai centrumaként az azzal kapcsolatos minden elérhető és releváns információ gyűjtése és publikálása az interneten, ezért két fő területre fókuszál: az archív és aktuális multimédiás tartalmak megjelenítésére, valamint az események, versenyeredmények valós idejű publikációjára.

Az utóbbi érdekében a portál a verseny aktuális adataira alapozva, a CARDSYS rendszeréből valós időben átvéve egy olyan adatbázist épít, amelyből az eredmények szinte azonnal az internetre kerülhetnek. Az adatfeldolgozás szempontjából speciális igényeket támasztó lövészet esetében a rendszer különösen látványosan és újszerű módon ábrázolja majd az eredményeket: a weboldal grafikus formában jeleníti meg a céltáblákat, a valóságnak megfelelően elhelyezve rajtuk a találatokat.

Az Albacomp tájékoztatása szerint a valós idejű multimédiás tartalmat egy hat kamerából álló, irányított kamerarendszer szolgáltatja majd az oldalon. A hat élő mozgókép alapján a portálon egy hetedik, szerkesztett kép is megjelenik, amely már kommentárral társítva foglalja össze a legérdekesebb pillanatokat. A kamerák képeit rögzítik, amelyek alapján az eseményekhez, sportolókhoz, versenyszámokhoz kötődően tárolásra kerülnek az érdekesebbnek ítélt jelenetek. Ezek a jelenetek már az esemény napján, néhány órával a rögzítésük után megtekinthetők a portál galériájában, ahol elérhetők a világbajnokság eseményeiről készült fényképek is.

A portáloknál már megszokottá vált funkciók mellett (hírek, fórum, szavazások, stb.) a világbajnokság oldalán az eredmények és események megjelenítésére egy szűkített funkcionalitású, PDA-felbontásra optimalizált változat is készül. A weboldal angol nyelvű verziója a www.pentathlonwch.com címen érhető el.

Azóta történt