Az elektromos autók átalakítják az ingatlanpiacot

A PropTech Hungary konferencián az is szóba került, hogy milyen ütemben terjednek az elektromos autók hazánkban.

A PropTech 2019 konferencián Szilasi-Horváth Csaba, a Porsche Hungária értékesítési vezetője elmondta, hogy az elektromos autók már jelen vannak, a hatásuk megkerülhetetlen, és az elmúlt néhány évben elképesztő fejlődés figyelhető meg. A hatótávolság bár továbbra is kicsi (3-500 km), de folyamatosan nő épp úgy, mint a végsebesség. Igy az elektromos meghajtás reális alternatívájává vált a hagyományos technológiáknak. Az egyes országok komoly pénzekkel támogatják az ilyen típusú járművek elterjedését, kisebb a fenntartási költségük, viszont még mindig nagyon drágák. Ráadásul az infrastrukturális támogatás nem megfelelő, azaz sokkal több és töltőállomásra van szükség, és az is problémát jelent, hogy egyenáramot használva nagyon lassú a töltési folyamat. Ennek következtében még mindig nem nagy az elektromos autók elterjedtsége, de a számuk folyamatosan nő Magyarországon is.

PropTech Hungary

PropTech Hungary [+]

A Porsche Hungária munkatársa szerint a kritikus szint a penetrációban 15 százalékos, addig inkább csak azok veszik, az elektromos autókat akik vagy nagyon tudatosak, vagy nagyon nyitottak az újításokra, vagy reprezentálni akarják, hogy ők milyen zöld meggyőződésűek. A nem is túl távoli jövőben pedig ezt a kritikus határt biztos át fogják lépni az értékesítési adatok. Szilasi-Horváth Csaba arról tájékoztatott, hogy a felmérések szerint évente duplázódik a piac nagysága, és idén igy nagyjából 8000 darabot értékesítenek hazánkban.  Kitért arra is, hogy az elektromos autók állandó netkapcsolatban vannak a külvilággal, és ez azt jelenti, hogy az ilyen típusú járművek bizonyos korlátok között személyre szabhatóak, azaz olyan alkalmazások tölthetőek rá, amelyeket a jármű felhasználójának valóban szüksége van. Tehát egy elektromos autó a jövőben, sőt már a jelenben is a megvásárlás pillanatában csak egy "félig kész" eszköz, amely a végleges formáját a felhasználó jóvoltából nyeri el.

Elektromos Porsche

Elektromos Porsche [+]

Az említett infrastrukturális okokból kifolyólag az ingatlanpiacra is hatással van és lesz az elektromos autók elterjedése. Muszáj lesz ugyanis olyan épületeket tervezni, illetve már a meglévőket átalakítani, amelyek rendelkeznek integrált elektromos töltőállomásokkal. Ezt nem lehet szimplán két konnektor beépítésével megoldani, ugyanis is nagy kapacitású kábelek beépítésére van szükség, amelyet adott esetben vízhűtéssel is el kell látni. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a garázst vagy a parkolót is le kell fedni szélessávú internetes kapcsolattal, hogy a különféle frissítéseket, szoftvereket töltés, "pihenés" közben is installálni lehessen a járműre. Az elektromos autók tehát hatással lehetnek az ingatlanpiacra is, hiszen ha valakinek ilyen járműve van, az befolyásolni fogja, hogy milyen épület vagy lakás megvásárlása, kibérlése mellett dönt.

Azóta történt

Előzmények