Az egészségügyi reformra vár a Synergon

A Synergon jelenleg 3-4 konkurenssel küzd az évi 1,2 milliárd forintosra becsült egészségügyi informatikai piacon, amely hatalmas fejlődési lehetőségek előtt áll. Az ország 160 korházából eddig – jórészt világbanki pénzből – mindössze 30-40-nél helyeztek üzembe modern informatikai rendszert. A fejlesztések elsősorban a pénzhiány miatt vontatottan haladnak, de az is késlelteti a változásokat, hogy a különálló korházak nincsenek gazdaságilag rákényszerítve a hatékonyabb működést lehetővé tevő informatikai rendszer bevezetésére.

A Synergon eddig négy kórháznál (mátészalkai, sváb-hegyi, szekszárdi és a fővárosi Nyírő Gyula) építette ki az informatikai rendszert, amiből közel félmilliárd forint bevételre tett szert. Az idén eddig öt intézmény (a SOTE, a MÁV, a pécsi, a szegedi és a debreceni kórház) informatikai beruházásaira lehetett közbeszerzés keretén belül pályázni, ám mivel a Synergon saját fejlesztésű rendszert kínál, az utóbbi két kórház által kiírt – rendszerspecifikus – pályázaton nem tudott részt venni. Az előbbi két kórház esetében összetettebb feladatot kell elvégezniük a pályázóknak, ugyanis mind a MÁV, mind a SOTE a gazdasági és az orvos szakmai funkciókat már integráló rendszert kívánt magának. A pályázatokon a Synergon a leggyakrabban a HP–Oracle és az IBM–SAP–ISH konzorciumokkal méri össze erejét.

Jelentős robbanást a kórházi informatika piacára az egészségügyi reform hozhat – véli a Synergon üzleti alkalmazások divíziójának vezetője, Reicher Péter – igaz, sok függ attól, milyen modell alkalmazása mellett dönt majd a kormány – teszi hozzá. Amennyiben komoly tőkével rendelkező biztosítók is részt vehetnek a privatizációban, akkor a meghonosodó pénzügyi személet nyomán várhatóan a jelenlegi többszörösére növekszik majd az egészségügyi informatikai piac. Ebben az esetben a szállító legkomolyabb korlátja a munkaerőhiány lehet, amit a Synergonnak a megbízások elvállalása esetén mérlegelnie kell.

Azóta történt

Előzmények