Az AMD olcsóbban úszta meg

Az Advanced Micro Devices (AMD) megegyezett az Intergraph Corporationnel a mikroprocesszorait érintő szabadalmak ügyében. A megállapodás értelmében a chipgyártó 10 millió dollár készpénzt fizet a Clipper-szabadalmak licencéért, továbbá 2005 és 2007 között három évig a processzorok értékesítéséből származó profitjának 2 százalékát utalja át az Intergraph-nak. A forgalom utáni licencdíjat a felek évi 5 millió dollárban maximálták, így az AMD legfeljebb 25 millió dollár megfizetésével tartozik. A rivális Intel két héttel ezelőtt 225 millió dollárt fizetett a szabadalmak megszerzéséért és a peren kívüli egyezségért, míg az Intergraph-fal folytatott hétéves pereskedés összesen 675 millió dollárját emésztette fel.

Az AMD ellen az Intergraph nem indított szabadalombitorlási pert, ám a processzorgyártó egy eljárástól tartva az év elején keresetet nyújtott be az észak-kaliforniai kerületi bírósághoz, amelyben annak a megállapítását kérte, hogy az Intergraph Clipper-szabadalmait nem sértik a vállalat mikroprocesszorai. Az AMD azt követően szánta el magát a megelőző jogi lépésre, hogy idézést kapott az Intergarph által a Texas Instruments ellen indított perben, amit úgy értelmezett, hogy rövidesen maga is egy szabadalombitorlási per alperesévé válhat. A mostani megegyezés értelmében az AMD eltekint a per folytatásától.

A megállapodás továbbá védettséget biztosít az AMD processzorait használó PC-gyártók számára is, így segítheti a HP és a Gateway ellen folytatott Intergraph-perek gyorsabb lezárását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények