Az adathalászok továbbra is támadják a magyar bankokat

Tegnapelőtt írtunk arról, hogy adathalászok akkor éppen a Szigetvári Takarékszövetkezet ügyfeleit próbálják megtéveszteni. Információink szerint a pénzintézet minden lehetséges intézkedést megtett – lásd az akkori hírünket –, az ügyfeleket érintő figyelmeztetések elhelyezése és feljelentés megtétele után a hamis oldalt is sikerült eltávolíttatniuk.

Ám a bűnözők rugalmasak, türelmesek, és nem adják fel. Ma reggel szerkesztőségünk is kapott egy ugyanolyan csaló e-mailt, melyet a múltkor mutattunk be, s az ebben található link – a levél szövegében szereplő webcím ugyan helyes, ám rákattintva egy teljesen más című oldalra jutunk – már egy másik, jelenleg még működő oldalra mutat, amelyik NEM a Szigetvári Takarékszövetkezet oldala, hanem az adatok illegális megszerzésére használják.


Csalás, ne dőljenek be a levélnek!

 

A hamis és az igazi oldal képét is előző hírünkben találják, ez mostanra sem változott. Ha az ez ügyben tájékozatlanabb felhasználó megnézi az oldal url-jét, akkor láthatja, hogy a webcím elején álló http:// a biztonságos, igazi oldalon https://-re változik, emellett a Firefox böngésző címsora a biztonságos helyen sárga alapszínű lesz.


Az igazi webcím

 


A jelenlegi hamis cím

Némileg meglepő, hogy az adategyeztetésre felszólító levél szövege továbbra is angol nyelvű, s véleményünk szerint ez arra utalhat, hogy az elkövetők a magyarországi viszonyokkal nem igazán ismerős külföldiek lehetnek, akik nagyban, szinte automatizálva folytatják az adatok megszerzésére irányuló kísérleteiket.

Azóta történt

Előzmények