Átlátszó OLED kijelzőjét dizájnelemnek szánja a Panasonic

A Panasonic jó ideje foglalkozik már átlátszó OLED kijelzők fejlesztésével, és erről már mi is beszámoltunk korábban. A vállalat a közelmúltban a milánói Salone del Mobile kiállításon egy olyan eszközt mutatott be, amelyet kifejezetten dizájnelemnek szánnak.


[+]

A svájci Vitra nevű bútorgyártó céggel közösen megalkotott, egyelőre még csak prototípus fázisban lévő termék fő funkciója, hogy izgalmasabbá tegye a környezetet, azáltal, hogy passzív tárgyból aktív elemmé változhat bármely pillanatban. Az átlátszó OLED kijelző egy üveges szekrényre hasonlít: egy fakeret foglalja magába a látszólag sima üveglapot. A kialakítása miatt az egység természetes módon illeszkedik napjaink bármely lakberendezési teréhez. Amikor azonban bekapcsolják a készüléket, az üveglap egy élénk OLED kijelzővé változik.


Kikapcsolt és bekapcsolt állapotban[+]

A technológiai alkotóelemeket rafinált módon a fakeretben rejtették el a tervezők, ami egyben a készülék állványaként is szolgál. Közvetlenül a keretben, szolidan bújik meg egy képélményt és hangulatot fokozó világítóegység is. A technikai részletekről a vállalat nem árult el semmilyen információt, azaz nem lehet tudni, hogy a kísérleti modellnek mekkora a felbontása, fényereje, illetve milyen az átlátszósági értéke, valamint képes-e mozgóképek megjelenítésére. Az sem világos, hogy mikor kerülhet a boltokba, vagy hogy egyáltalán terveznek-e ilyesmit. A hírek szerint több terméken is együtt dolgozott a svájci és a japán cég, így ha minden jól megy a közeljövőben még találkozhatunk talán hasonlóan furcsa eszközökkel.