Hirdetés

Arcfelismerője miatt perlik a Facebookot

Amerika a szabadság és a perek világa, ezt jól tudjuk a mikrohullámú sütő és a vizes macska esete óta. Most egy illinoisi férfi perelte be a Facebookot, mivel szerinte a vállalat állami törvényeket sért amikor biometrikus adatokat tárol és használ fel az arcfelismerés funkcióhoz.

Hirdetés

A felperes azért fordult a bírósághoz, mert azt állítja, soha nem adott engedélyt a Facebooknak, de még csak nem is figyelmeztette senki, hogy a vállalat felhasználhatja a róla készült képeket arra, hogy ismerősei fotóin segítsék a bejelölést. Szerinte ugyanis a 2010-ben bevezetett megjelölés-segéd által használt információk biometrikus adatoknak számítanak.

A Facebook arcfelismerője elég alapos
A Facebook arcfelismerője elég alapos [+]

A Facebook szóvivője nevetségesnek tartja a pert és azt ígéri, minden eszközt bevetnek, hogy megvédjék magukat. A közösségi oldalon egyébként van lehetőség arra, hogy a felhasználók kikapcsolják ezt a funkciót, viszont a felperes szerint ez kevés. Ő kifejezetten törlés gombot szeretne, amivel a szolgáltató adatbázisaiból eltüntetheti a róla felhalmozott adatokat.

A Facebook eközben egy új arcfelismerő szoftveren dolgozik (DeepFace), amiről azt állítják, szinte olyan pontosan működik majd, mint az élő emberek képessége ugyanerre. Ahogy a képen is látszik, a megoldás elég sok kulcspontot figyel, azonban az igazi biometrikus azonosító rendszerek területén manapság nem elég egy fénykép. A professzionális rendszerek ugyanis meggyőződnek róla, hogy élő embert látnak-e: a fényvisszaverődést, a mozgást (pl. pislogás) is ellenőrzik, az arcfelismerés pedig jellemzően csak egy lépése a teljes folyamatnak, önmagában nem elegendő egy biztonságos megoldáshoz.

  • Kapcsolódó cégek: